Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Brod s oko 300 ljudi pluta na moru, spašavanje će trajati satima

Preuzmite sliku

Trajektu je otkazao jedan od motora jutros nešto prije pet sati. Na brodu je oko 250 putnika i 50 automobila. Isplovio je sinoć u 20.30 sati prema Splitu. Akcija spašavanja je u toku

Trajektu Aurelia ciparske kompanije, koji plovi na redovitoj liniji Ancona-Split, jutros blizu Kornata otkazao je jedan od motora.

– Pokvario se pogonski motor i u toku je odvlačenje na sigurno. Putnici su upoznati sa svime, oni nisu ugroženi. Uredno im je poslužen doručak, a dobit će i ručak. Nakon toga očekujemo da će sve biti riješeno i da će brod u popodnevnim satima biti u Splitu. Naš je brod siguran i ovo je izvanredna situacija, ranije nismo imali takvih kvarova – poručila je za 24sata italijanska kompanija Snav u čijem je vlasništvu brod Aurelija.

Na brodu je oko 250 putnika i 92 člana posade, te 50 automobila. Isplovio je sinoć u 20:30 sati prema Splitu. Akciju spašavanja trajekta ‘Aurelia’ preuzeo je Centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci.

Putnica Jelena Bura koja se trenutno nalazi na trajektu ispričala je za Slobodnu kako nema panike, da su putnici u salonima i da je jedini problem što jako valja zbog juga.

 • – Dosta nas valja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko – rekla je.

  Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata. Brzina mu je trenutno 2,6 čvorova. Valovi valjaju brod pa situacija nije ugodna, ali navodno nema povrijeđenih.

  U blizini ‘Aurelije’ trenutno se nalazi veliki trgovački brod ‘Maira’, tzv. kontejneraš, koji bi trebao raditi zavjetrinu u slučaju da bude problema s tegljenjem.

  Šibenčanka Tona Komarica, koja se nalazi na brodu, javila se telefonom Večernjem listu. Kaže da je na brodu 58 Hrvata, većinom Šibenčana, nešto Splićana, te još nekoliko Hrvata u posadi dok su ostali od njih preko 200 stotine Italijani i to najviše turisti koji su krenuli prema Međugorju.

  – Evo sada u 14.20 sati još uvijek plovimo, a da ne znamo gdje, odnosno još uvijek nas nosi i niko nije uspio doći po nas. Kao što čujete preko telefona, svira muzika, plešemo i zabavljamo se. Naravno da je ovo neočekivano, ali se ne damo i nadamo se da će sve skupa dobro završiti kada se ovi veliki valovi spuste. pravo da vam kažem, ne znamo gdje smo, a čini se da ni oni koji će nas odvući, a kako čujemo krenuo je brod iz Zadra, ne znaju hoće li s nama u Zadar ili Split – ispričala je.

 • Kaže da su još 2. maja krenuli preko Ancone na Napulj, pa u Palermo gdje su bili tri dana, jako dobro su se zabavljali na Siciliji, a sada su se vraćali za Hrvatsku.

  – Lijepo smo sinoć kada smo se ukrcali zaspali i taman kada smo se trebali probuditi jutros oko pet sati se pokvario motor i počeli smo plutati. Sada smo 19 sati na moru i ko zna koliko ćemo još biti, ali sada je sve dobro. Hrane nas, paze nas i nadamo se dobrom završetku puta – rekla je Tona Komarica.

  Navodno će odvlačenje prema Zadru ili Splitu, kada brod koji je krenuo iz Zadra dođe do Aurelije, trajati satima. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,