Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Arena Zagreb pripremljena za prvih 100 COVID-19 bolesnika

Preuzmite sliku

Održano je danas službeno predstavljanje operativnog štaba Arene Zagreb u kojoj je potpuno opremljeno 100 kreveta, a ostatak dvorane bit će pripreman za prihvat COVID-19 bolesnika prema potrebama hrvatskog zdravstvenog sistema, ovisno o porastu broja zaraženih, javlja Anadolu Agency (AA).

Objekt Arene Zagreb za prihvat stotinu COVID-19 pozitivnih bolesnika koji nisu u teškom zdravstvenom stanju pripremili su djelatnici KBC Sestre milosrdnice.

U Areni su postavljeni priručni laboratorij i apoteka te komunikacija s matičnim KBC-om Sestre milosrdnice.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je ovo još jedan korak u pripremi hrvatskog zdravstvenog sistema za prihvat COVID pozitivnih bolesnika koji će u narednom periodu pristizati na liječenje, s obzirom na porast broja zaraženih u proteklom periodu.

“Arena će biti pomoćna zdravstvena ustanova koja će rasteretiti zdravstveni sistem”, kazao je Beroš.

“Volio bih da Arena ne bude u funkciji kao i proljetos, ali jesenas su brojke drugačije, ozbiljnije i moguće je da će ova Arena na neki način biti ispunjena bolesnicima”, istaknuo je Beroš.

Ministar obrane Hrvatske Mario Banožić kazao je kako će i Hrvatska vojska pomoći u radu Arene s dva ljekara, ali kako vojska pomaže šatorima uz bolnice za prihvat COVID-19 bolesnika.

“Ovdje ćemo, u Areni, ako bude potrebe, sudjelovati sa još dodatnim timom od tri ljekara, šest medicinskih tehničara ili sestara i šest pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji će se staviti na rapspolaganje ljekarskom timu”, kazao je Banožić.

Doktor Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice kazao je kako Arena neće biti bolnička ustanova, nego ustanova za ispomoć bolničkom sistemu cijele Hrvatske i Zagreba.

“Lakši pacijenti i srednje teški koji više neće trebati biti u bolnici bit će ovdje i osigurat će se još više kreveta za naše teške pacijente”, rekao je Vagić.

Dodao je kako će opremanje stacionara Arene pomoći da Hrvatska prođe “možda kroz najveću ugrozu od Domovinskog rata”.

Opremanje stacionara Arene kreće se sa 100 kreveta, s mogućnošću proširenja na 270 kreveta. Liječnički i sestrinski sistem će voditi ljekari i sestre sa KBC-a Sestre milosrdnice.

U Arenu je postavljeno gotovo 500 kreveta, kapacitet Arene je do 1.000 kreveta, a za sada je sto kreveta opremljeno bocama s kisikom i popratnim sadržajima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,