Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvati optimistični: Očekuju i do milion turista u junu

Preuzmite sliku

Prije mjesec dana juni je bio posve prekrižen i činilo se da će biti super ako turisti počnu pristizati i u julu

Juni bi prema opreznim prognostičarima mogao donijeti desetak posto, a prema optimističnijima i do 30 posto prometa iz lanjskog šestog mjeseca, kad je Hrvatska imala više od tri miliona turista i 15 miliona noćenja, piše  Večernji list.

Hoće li Jadran na kraju u junu ugostiti tristotinjak hiljada ili se možda približiti i cijelom milionu turista ovisi o puno faktora, od razvoja epidemiološke situacije do brzine reakcije, fleksibilnosti i volje u evropskim državama da omoguće inostrana putovanja.

Prije mjesec dana juni je bio posve prekrižen i činilo se da će biti super ako turisti počnu pristizati i u julu. Ali čini se da ni šesti mjesec ipak nije posve izgubljen. Otkaza ima i dalje, no lavina je zaustavljena, a kapne i pokoja nova rezervacija.

 • Led će sada u maju probiti poslovni gosti i vlasnici kuća za odmor, plovila i nešto malo mobilnih kamp-kućica jer se kampovi tek počinju otvarati. No, nastavi li se situacija s koronavirusom smirivati, juni bi, prema opreznim prognostičarima, mogao donijeti desetak posto, a prema optimističnijima i do 30 posto turističkog prometa iz lanjskog šestog mjeseca kad je Hrvatska upisala nešto više od tri miliona turista i oko 15 miliona noćenja.

  Kako bilo, nada se budi da bi turistički gubici ove godine mogli biti nešto manji nego se činilo u prvi mah kad je COVID-19 buknuo u Evropi. Ali paralelno raste i lagana nelagoda od tog priželjkivanog turističkog vala i pandemija jadranske domaćine dovodi u jednu pomalo shizofrenu situaciju: vape za gostima, a istovremeno se, pogotovo u porodičnom smještaju, pribojavaju primiti ih pod svoj krov.

  Turistički profesionalci, s iskustvom vođenja i velikih hotelskih kompanija i kuća za iznajmljivanje, na to imaju reći samo jedno:

  “Naši su epidemiolozi odradili odličan posao. I nadalje trebamo imati povjerenja u njihove odluke. Oni će znati kako treba reagirati i u nekoj eventualnoj situaciji vezano uz turizam. Na nama je samo da se pridržavamo onog što kažu. Vraćanje u normalu nosi neki rizik, ali našoj ekonomiji treba restart, a ko ga u Hrvatskoj može pokrenuti ako ne turizam”, prenosi Hina.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,