Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvat mislio da ulaže u kriptovalute, ukrali mu skoro 133 hiljade eura

Preuzmite sliku

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske zaprimili su prijavu 81-godišnjeg muškarca da je prevaren prilikom korištenja više različitih računalnih programa i mobilnih aplikacija. U nastavku prenosimo policijski izvještaj:

“Prema prijavi, on je u vremenu od marta 2019. do 11. augusta 2022. godine, u više navrata od više različitih osoba, putem telefona, elektronske pošte i komunikacijskih programa whatsapp i viber, doveden u zabludu da ulaže u razne investicijske platforme i kripto valute te je na nagovor navedenih osoba putem računarskih programa dopustio pristup svojem računaru, pa tako i mobilnom bankarstvu, uz ustupanje svojih ličnih podataka i podataka o svojim bankovnim računima, a sve u očekivanju znatne zarade.

Pritom je na razne načine (online bankarstvom i uplatama u banci) na više transakcijskih računa uplatio iznos od oko 926.000 kuna (oko 123 hiljade eura). Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Investicijske prevare

U posljednje vrijeme zapažen je porast tzv. Investicijskih prijevara, gdje se osobama nudi „brza i laka zarada“ ulaganjem u kripto valute i trgovanjem na svjetskoj burzi.

Najčešće takve prijevare započinju kreiranjem plaćenih reklama koje se pojavljuju na društvenim mrežama (Facebook, razni news portali i sl.), gdje se izradom primamljivih stranica s fotografijama poznatih ličnosti (Luka Modrić, Bill Gates, Zoran Milanović itd.) nudi „brza i laka zarada“ te se postavljaju poveznice na posebno kreirane Internet portale s poljima u koja se traži upisivanje osobnih podataka kao što su ime, prezime, adresa, broj telefona i sl.

Nakon što se unesu traženi osobni podaci, ubrzo se putem telefona s raznih pozivnih brojeva (Njemačka, Švicarska, Velika Britanija, Nizozemska itd.)  javljaju osobe koje se predstavljaju stranim imenima (John, Michael, Lucas, Matthew) te se promoviraju kao agenti (brokeri, account manageri) za trgovanje kripto valutama i burzovnim indeksima. Za daljnju komunikaciju navedene osobe inzistiraju da se odvija putem komunikacijskih programa poput WhatsApp, Viber, Telegram itd. te se tada traže dodatni osobni podaci poput bankovnog računa, preslika ličnih dokumenata, računa za režije te instalacija programa za daljinsko upravljanje računarom. Sve to se opravdava potrebom otvaranja i verifikacije korisničkog računa na online platformi za trgovanje, a koju su te osobe ranije izradile da izgleda kao stvarna online platforma za investicijsko trgovanje, dok je u stvarnosti to lažna stranica koja u vrlo kratkom vremenu stvara iluziju velikih dobitaka i brze zarade.

Nakon toga se od osoba traži inicijalno ulaganje od 250 ili 300 eura, koje se uplaćuje putem kripto mjenjačnica kao što su Binance, Kraken, Coinbase, Kucoin, itd. Tada se u vrlo kratkom vremenu (nekoliko dana do nekoliko sedmica) na ranije spomenutim lažno stvorenim portalima za trgovanje, žrtvama prikazuje da je inicijalna uplata od 250 ili 300 eura „narasla“ na iznos od 50 000 eura ili više i nakon toga se traži daljnje, veće ulaganje uz obrazloženje da će se uz veće uloge i više zaraditi. Dalje se kontinuirano lažno prikazuju dobici i rast ulaganja do raznih velikih iznosa (više od 100 000 eura), međutim u trenutku kada se žrtva odluči „povući“ svoju zaradu, to se odugovlači i na kraju odbija uz razna obrazloženja kao što su „Sada nije dobar trenutak za prekid ulaganja“, „To nije naša poslovna politika“, „Sredstva su zamrznuta na računu“ itd.

Savjeti

Važno je napomenuti da i u tom trenutku, kada većina oštećenika shvati da je prevarena, počinitelji i dalje koriste tzv. „socijalni inženjering“ i obećanja da će vratiti uložena sredstva, ali uz uslov da im se plati „porez“, „kamate“, „bankovni troškovi“ itd.

I dalje se počinitelji javljaju oštećenicima s raznih brojeva telefona, ovaj put kao zaposlenici/agenti za povrat izgubljenih novaca, gdje nude „Istragu i povrat cjelokupnog izgubljenog iznosa, uz proviziju od 10%, koja se uplaćuje unaprijed“.

Kao što je vidljivo, ove vrste internet prijevara se rade od strane organizovane skupine počinitelja uz korištenje specijaliziranih računarskih programa i sofisticiranih socijalnih manipulacija te se izvode u više stadija: 1. početno namamljivanje, 2. dovođenje u zabludu o rastu zarade, 3. Traženje daljnjeg ulaganja, 4. Odgađanje ili odbijanje isplate dobiti, 5. Nuđenje povrata izgubljenog.

Index napominje da je za sigurno korištenje internetskih servisa i pogodnosti nužna kontinuirana edukacija i pridržavanje minimalnih sigurnosnih standarda te samozaštitno ponašanje koje se ukratko može sažeti u dolje navedene preporuke:

– Koristite antivirusne alate

– Ne otkrivajte svoje lične podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, broj telefona, preslike osobnih dokumenata, računa za režije, bankovnih kartica i sl.)

– Ne instalirajte na svoj računar nikakve nepoznate programe ili programe za upravljanje na daljinu (eng. – remote access program)

– Ne otkrivajte nikome svoj PIN, PUK, TAN i ostale sigurnosne šifre koje se koriste za siguran pristup uređajima i Internet bankarstvu. Vaša banka ili službena osoba u ozbiljnim poslovnim organizacijama od vas nikad neće tražiti te podatke!

– Prije bilo kakvog ulaganja u kripto valute i na online burzi, dobro se informirajte o izvoru takvih ponuda i njihovim vjerodajnicama

Kontinuirano se educirajte o načinima samozaštitnog ponašanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje