Petak, 30. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrabro srce nije izdržalo: Umro “dječak leptir” za kojeg se molio cijeli region

Despot je bio hrabar i nasmijan dječak koji se s ovom izuzetno teškom bolešću borio kao lav

Maleni i hrabri Despot Lazić (12), dječak leptir iz Bajine Bašte, preminuo je na Institutu za majku i dijete u Beogradu, gdje su se ljekari prethodnih dana borili za njegov život.

Zbog nedostatka proteina, Despot je imao žive rane po tijelu i na sam dodir mu je otpadala koža. Odnedavno mu je, usljed bolesti, oslabilo srce, a pluća su mu se punila vodom. Zato je hitno smješten na intenzivnu njegu Instituta za majku i dijete u Beogradu, gdje je, nažalost, izgubio bitku.

  • Despot je bio hrabar i nasmijan dječak koji se s ovom izuzetno teškom bolešću borio kao lav. Bulozna epidemoliza od koje je bolovao je teška i rijetka bolest. Izaziva velike, bolne i krvave rane. Taman kad se jedna smiri, na drugom dijelu tijela – leđima, grudima, rukama, čelu, licu, svuda gdje ima kože, bukne nova. Unutrašnje organe spopadaju plikovi, zbog čega je dječak mogao da jede samo kašastu hranu. Bolest ne dozvoljava pravilan rad prstiju pa su mu oni i na rukama i na nogama srasli jedan za drugi.

    I pored toga, ovaj maleni dječak igrao se, izlazio i prkosio bolesti koliko god je mogao. Sanjao je da jednog dana krene u školu kao i svi njegovi vršnjaci.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje