Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrabri ukrotitelj zmija iz Srbije: Iz legla u školi, jutros iznio 15 reptila

Preuzmite sliku

Ukrotitelj zmija iz Vladičinog Hana, jedini hvatač gmizavaca u Srbiji  – Vladica Stanković, ne odmara ni u oktobru. On je jučer imao jednu, a već jutros je zasukao rukave i otišao na drugu intervenciju, u okviru koje se ni manje, a ni više, zavukao u dva šahta, i izvukao čak 15 stepskih smukova.

Stanković je intervenisao u Osnovnoj školi “Prvi maj”, u mjestu Vrtoguš kod Vranja.

Kako je rekao za Telegraf.rs, iz šahta je izvukao 15 neotrovnih zmija smukova.

– Riječ je o stepskim smukovima, inače zmijama neotrovnicama. U saradnji sa komunalnom policijom Vranja, izvukao sam dva velika i 13 malih smukova – rekao je Stanković za Telegraf.rs neposredno nakon što je uspješno izveo ovu akciju.

Dok je Vladica radio svoj posao, među okupljenima, a pretpostavljamo da su radnici škole, zbijala se šala ko će od sad da ulazi u šaht, i ko više neće da pušta vodu.

Nakon intrevencije, on je đacima ove škole održao kratko predavanje o tome koje zmije postoje na našim prostorima, kakve su po prirodi, i ukazao koliko je značaj da se djeca informišu o ovoj temi.

On je u jednom od razgovora za Telegraf objasnio, inače, da u Srbiji postoji 10 vrsta zmija, a da su samo tri otrovnice.

– Ostale su bezopasne. U svim intervencijama koje sam do sad imao, od 100 posto, u  2 do 3 odsto su bile otrovne. Najveći broj su zmije koje su neotrovne i koje uopšte ne ugrožavaju ljude. Strah kod ljudi pravi najveći problem. Otrovne su poskok, kao najveća otrovnica i u Evropi, takođe, imamo i u šarku, ali ona se nalazi na 600 metara nadmorske visine i slabije se nalazi, i imamo planinskog šargana, ali on se nalazi na Šar planini, i veoma rijetko se može videti… Sve su to zaštićene vrste zakonski, i ne bi trebalo da se ubijaju, jer treba da shvatimo  koliko je njihov značaj u  prirodi – objasnio nam je u avgustu Stanković i dodao da sve zmije koje uhvati u urbanoj sredini vraća u prirodu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje