Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li zbog sniženog PDV-a Hrvati manje dolaziti u šoping u BiH?

Preuzmite sliku

Smanjenje PDV-a na hranu i lijekove u Hrvatskoj imat će uticaja i na trgovinu u pograničnim područjima u Bosni i Hercegovini.

Kao dio porezne reforme, Vlada Hrvatske je odlučila smanjiti porez na dodanu vrijednost na dio hrane, i to s 25 na 13 posto, kao i s 25 na 5 posto za lijekove koji se izdaju bez liječničkog recepta.

Riječ je o stupanju na snagu paketa devet zakona iz trećeg kruga porezne reforme u Hrvatskoj koji, uz ostalo, donosi nižu stopu PDV-a na meso, voće i povrće, jaja i pelene, proširenje porezne osnovice za oporezivanje dohotka stopom od 24 posto, ukidanje doprinosa na plaću za zapošljavanje i zaštitu na radu, ali i povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje…

“Vjerujem da će ovo biti pozitivna vijest i za poslodavce i za zaposlenike i da biti dobro primljena, i to ne samo kao vijest nego u konačnici i materijalizirana”, kazao je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, a zbog jedne donesene odluke trebao bi krenuti i val zapošljavanja u Hrvatskoj, što će osigurati i nova radna mjesta onima iz BiH koji žele ići raditi u susjedstvo.

“Danas imamo 2500 kuna neoporezivo i dižemo na 7500 kuna. Znači da otvaramo prostor poslodavcima i poduzetnicima da nagrade svoje zaposlenike i vrednuju njihov rad”, istaknuo je Marić.

S obzirom na to da su cijene u Hrvatskoj sada niže, pitanje je hoće li one oslabiti trgovine u BiH kada su pogranična područja u pitanju.

Odgovor je jednostavan, neće u mjeri u kolikoj se može očekivati, a razlog je povrat poreza.

– Mi dolazimo iz Hrvatske kupovati u BiH, a onda imamo pravo na povrat PDV-a. Radi se o PDV-u od 17 posto na sve kupljene proizvode, tako da će se nama i dalje isplatiti kupovati u BiH, ali više neće biti tako crno kupovati i u vlastitoj zemlji, riječi su kupca koji iz Hrvatske dolazi kupovati u BiH, citira Večernji list BiH.

No, iz BiH bi se moglo češće ići u susjedstvo, i to prvenstveno zbog lijekova bez recepta. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,