Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hiljade maturanata u Hrvatskoj pale su zbog ovih pitanja državnu maturu: “Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne?”

Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi – hrvatski jezik i matematiku.

Hrvatski maturanti ove su godine ostvarili izuzetno loše rezultate na državnoj maturi, pogotovo iz matematike i hrvatskog jezika, zbog čega se postavlja pitanje je li problem u njima ili možda u težini zadataka iz spornih predmeta, piše Jutarnji list.

Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi – hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o povećanju od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom u odnosu na prošlu godinu.

Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višem (A) nivou znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na najnižem nivou matematike prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Znači, oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz višeg nivoa matematike, što je 370 učenika više nego lani. Ispit nižeg nivoa nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca u odnosu na njih 75 prošle godine.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispite iz hrvatskog jezika i matematike u cijelosti, pa se možete sami uvjeriti koliko su teški ili lagani.

Primjera radi, jedno od pitanja je: koliko bridova ima trostrana piramida, a ponuđeni odgovori su 3, 6, 8 i 9. Iz hrvatskog jezika jedno od pitanja glasi: Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne ruke? Ponuđeni odgovori su: destruktivna je; uvrijeđena je; maštovita je; spretna je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje