Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hiljade Beograđana blokiralo zgradu RTS-a: “Dosta smo vas gledali”

Preuzmite sliku

Okupljanje građana Beograda na četrnaestom protestu “1 od 5 miliona” počelo je, kao i svake subote, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen. Učesnici protesta “naoružani” su bili standardnom “opremom” – pištaljkama i trubama – a tu je bio i kamion sa ozvučenjem, sa kojeg su govorili večerašnji govornici.

Među okupljenima su bili Branislav Lečić, Rada Trajković, Siniša Kovačević, Dragan Đilas, Nikola Jovanović, Dušan Petrović, Boško Obradović, Sergej Trifunović…

– Jeza me prođe kada pomislim da danas tražim ono što sam tražio devedesetih kao student. I tada je jedan od zahtjeva Miloševiću bio objektivno izvještavanje RTS-a. Godinama smo doživljavali razočaranja od onih koji su nas predstavljali. Ovi protesti zato moraju opstati u zemlji u kojoj je sve postalo pravno nasilje, poručio je Vladimir Dimitrijević.

Kolona je potom stigla do “Terazijske česme”, odakle je glumac Branislav Lečić održao govor.

– U Srbiji je probuđena građanska svijest, a bez nje nema slobode – rekao je on.

Lečić je rekao da već 28 godina govori po trgovima i poručuje da bez slobode nema života.

– Ovo ovdje je narodni parlament, skupština. Svaka institucija mora da skrene pažnju na svoj narod, a narod je sad na ulicama. Svaki medij mora da upozna javnost sa tim. Tada sam na ovoj česmi upoznao Đinđića. Rekao sam da moraju proći 40 dana i 40 noći jer se toliko dugo budi satana. Nismo sačekali. Morali smo da trpimo još dugo da se desi 5. oktobar. A sada kažu da je taj 5. okotbar bio izdaja države. Ma nemoj? Taj 5. oktobar je kao i ovaj dan danas – poručio je on.

Kako je dodao, 12. marta biće obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

– Zato moramo na ulicu da kažemo: Zorane, tvoje ideje su još uvijek žive, borimo se mi za njih – zaključio je Lečić i pozvao okupljene da blokiraju zgradu RTS.

Učesnicima protesta organizatori su podelili pozivnice za okupljanje u utorak, 12. marta, na 16. godišnjicu ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Kolona je potom stigla do zgrade RTS-a, koju su oblijeplili plakatima. Organizatori su, potom, pozvali okupljene da blokiraju oba ulaza u zgradu RTS i u Takovskoj i u Aberdarevoj ulici.

 • Ispred RTS-a su izveli performans “Dnevnik slobodne Srbije”, tokom kojeg su čitali vijesti kako ih oni vide, a u najvećem broju njih, naravno, glavna tema su bili protesti.

  Protestima se pridružio i Policijski sindikat Srbije, a okupljenima se ispred RTS obratio predsjednik sindikata Veljko Mijailović. On je najavio proteste ispred MUP-a za ponedeljak.

  Podsjetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Ljevice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

  Nedjelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, srijeda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gdje su zapalili svijeće.

  Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv “Stop krvavim košuljama” da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala “1 od 5 miliona”. (Srna)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,