Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Havarija u luci Ploče: Tanker udario u pristanište

Preuzmite sliku

Zbog havarije broda STI Poplar, koji plovi pod zastavom Maršalovih otoka, u luci Ploče otežana je opskrba naftom i derivatima čitave Dalmacije.

Tanker, koji je u sebi imao oko 27 hiljada kubika nafte, udario je u pristanište survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i trenutno nisu za upotrebu.

Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milionima eura, piše Jutarnji.hr.

Upućeniji u tu problematiku kažu da je pri manevru broda netko nešto gadno pogriješio. Jesu li to pilotari, kapetan ili remorkeri, koji su vukli brod, pokazat će istraga, koju provode Lučka kapetanija i inspekcije Ministarstva pomorstva.

Budući da je pristanište uništeno, na čekanju su drugi brodovi koji ne mogu prići u Luku Ploče i iskrcati teret. Petrolov veliki brod čeka vani na otvorenom moru, ali naftu ne može iskrcati jer je dok uništen. Što će biti s tim teretom, niko ne zna. Hoće li brod uspjeti iskrcati naftu u nekoj drugoj luci, također je nepoznato, a očekuje se dolazak još nekoliko brodova nakrcanih naftom i derivatima koji plove prema Luci Ploče.

Kako je velika potražnja za naftom ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, lučka su skladišta prazna i takva će ostati ko zna koliko dugo. Riječ je o milionskim štetama koje trpe Luka Ploče i naftne kompanije, što će, prema međunarodnom pravu, morati nadoknaditi brodarska kompanija STI Poplar. No, o tome će konačnu riječ reći inspekcijske službe i stručnjaci za pomorsko pravo.

Tako se u Pločama očekuje dolazak brojnih inspekcija za istraživanje pomorskih nesreća koje će tražiti krivce, a tek nakon toga slijedi popravak doka. Međutim, dodatni je problem što je vrhunac sezone pa Ina i druge naftne kompanije ostaju bez robe. Tačnije, naftu i derivate prema jugu će morati prevoziti iz skladišta u Solinu ili Rijeci, piše dalje Jutarnji.

Također, kako se neslužbeno saznaje, Lučka kapetanija je protiv zapovjednika broda, ruskog državljanina, pokrenula istražne radnje.

Procjenjuje se da idućih sedam do 15 dana ovo pristanište neće moći primiti niti jedan brod, što će, prema upućenima, najviše osjetiti Crna Gora i BiH, koje se opskrbljuju preko Luke Ploče. Zbog toga kompanije koje posluju preko Luke Ploče, kao što su Ina, Petrol i jedan od najvećih operatora u svijetu VTTI, traže privremena rješenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: