Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hašim Tači: Zbog negativnog odnosa Srbije ugrožen je i odnos Kosova i BiH

Preuzmite sliku

Kosovski predsjednik, Hašim Tači ocijenio je da konačni sporazum Kosova i Srbije nije moguć bez uključivanja SAD, optužujući Evropsku uniju da šuti na “antievropsko ponašanje Srbije” zbog kojeg je, po njegovoj ocjeni, ugrožen i odnos Kosova i BiH, prenosi RTK.

Tači je, govoreći novinarima o samitu u Berlinu, rekao da od lidera Evropske unije nije čuo ništa konkretno u vezi Kosova i da evropska perspektiva za Kosovo ostaje samo fraza koju je lijepo čuti, ali da nema konkretnih rezultata. On je ocijenio da “nestabilnost sa susjedima” prvo predstavlja “rezultat nepriznavanja države Kosovo” od Srbije i BiH.

– Svi smo svjedoci da se, nakon 20 godina od završetka rata, a 11 godina od proglašenja nezavisnosti (Kosova), Srbija ponaša na jedan način koji nije evropski, a istovremeno EU ćuti na to anti-evropsko ponašanje Srbije prema Kosovu – rekao je Tači. 

On je takse, uvedene u novembru prošle godine na robu iz Srbije i BiH, ocijenio kao legitimnu odluku Kosova, ukazujući kako je to “više puta naglasio na samitu u Berlinu”. On tvrdi da je dijalog, započet 2011. godine, sada blokirala Srbija, “koja je uslovila nastavak pregovora raznim smetnjama”.

– Zbog negativnog odnosa Srbije ugrožen je i odnos Kosova i BiH, koji je danas, nažalost, na najnižem nivou, što se vidjelo i tokom diskusije predstavnika ove zemlje na samitu u Berlinu – rekao je Tači. (RTK/N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,