Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Haos na Jadranu: U Splitu odletjela fasada, riva je pod vodom, ne voze brodovi

Jako jugo praćeno kišom stvara probleme u mnogim dijelovima Hrvatske. Jadran je danas pod crvenim upozorenjem Meteoalarma. Dubrovačke vlasti izdale su posebno upozorenje za građane, a već od jutra neke istarske rive su pod vodom, iako je za Istri na snazi tek narandžasti alarm.

U Šibeniku su zbog jakog vjetra u prekidu brojne pomorske linije, među kojima i ona koja povezuje s koponom otoke šibenskog arhipelaga Zlarin, Prvić, Kaprije i Žirje.

Posebno je upozorenje izdano pomorcima zbog udara juga mjestimično i do 70 čvorova, a na sjevernom dijelu Jadrana udara bure i istočnog vjetra, navečer juga od 35 do 55 čvorova.

U Rogoznici se more prelijeva na cestu preko ivice rive.

Riva je poplavljena i u Tisnom, javlja Šibenik.in.

U Splitu je također haotično. Jugo je otpuhalo fasadu sa splitske Zdravstvene škole. Riječ je o školi koja je izgrađena prije nekoliko godina. Jugo je danas otpuhalo značajan dio fasade, nastava je otkazana, piše Index.

U Dubrovniku je jugo na granici orkanskog prosjeka. DHMZ u 12 sati javlja prosjek od čak 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Valovi dosežu nekoliko metara, piše Dalmacija Danas.

Uz visoke valove, koji su iz sata u sat sve viši u cijeloj Dalmaciji, sve je intenzivnija ciklonalna plima. Primjera radi, u Splitu je pritisak zraka pao na 997 hPa na nivou mora i pao je za više od 3 hektopaskala posljednja tri sata. Tako su u Splitu poplavili niži dijelovi obale, na Bačvicama more prodire sve do kafića. Vrlo je slična situacija drugdje; u Omišu, Trogiru, na otoku Hvaru

More je potopilo i gradsku plažu u Omišu.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za dubrovačko područje za danas, utorak 12. novembra 2019. Navedeno upozorenje odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od povreda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Također zbog velikih količina padavina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pažnju i pratite najnovija vremenska izvješća”, poručili su iz Grada Dubrovnika u saopćenju objavljenom na web stranicama.

Jako nevrijeme zahvatilo je i Istru.

Istramet tako javlja da je već u brojnim gradovima zabilježena izražena plima, a u Puli je dosad palo 46 mm kiše. Uz Pulu, najviše je kiše palo u Vodnjanu i Marčani. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,