Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Guardian: Srbija je ruski ‘trojanski konj’

Preuzmite sliku

Britanski list Guardian objavio je da je mir na Balkanu ponovo ugrožen, te da se vlade EU moraju suprotstaviti srbijanskoj vladi prije nego što bude kasno. U analizi o situaciji u Evropi, Velikoj Britaniji i EU i Zapadnom Balkanu pominje se i Srbija Aleksandra Vučića kao “Putinov trojanski konj”.

U tekstu se između ostalog navodi da Velika Britanija mora ponovo da se približi evropskoj političkoj zajednici, udruženju koje je bezbrižno protraćeno Brexitom.

„Ali jača zaštita od Rusije znači i da se Putinovim trojanskim konjima, poput Mađarske Viktora Orbana i Srbije Aleksandra Vučića, treba odlučnije suprotstaviti. Ovo postavlja pitanja prije svega o sprovođenju osnovnih zakonskih obaveza članstva Mađarske u EU i daljeg statusa Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU“, piše u tekstu.

On se osvrće i na situaciju u Evropi, vezama Velike Britanije i EU, Zapadni Balkan…

Tekst su potpisali Daniel Kon – Bendit, koji predvodi Zelene u Evropskom parlamentu, Timoti Garton Eš, profesor Evropskih studija na Oksfordu, Ireneusz Pavel Karolevski, profesor političke teorije i studija demokratije na Univerzitetu u Lajpcigu, i politikog Klaus Legevi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,