Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grožđe za 21 KM: Visoke cijene na hrvatskom Jadranu

Preuzmite sliku

Cijene kao da su za milionere, a ne turiste s porodica od kojih i hrvatski turizam ovisi svake sezone. U cijeloj Dalmaciji odlučili su, već tradicionalno pred najezdu turista, podići cijene, pišu hrvatski mediji.

Turiste, koji su ove godine malo poranili na Jadran, dočekale su astronomske cijene voća i povrća.

Tako je u Rovinju kilogram marelica čak 50 kuna (oko 13 KM), do je kilogram trešanja čak 70 kuna (18 KM).

S druge strane, u Slavoniji su cijene istih proizvoda i do četiri puta niže.

Jedan kilogram bijelog grožđa iznosi čak 80 kuna (oko 21 KM), dok je crno grođže malo jeftinije i košta oko 70 kuna.

Prodavači na štandovima cijene brane “domaćom odličnom kvalitetom”. Uz to, objašnjavaju kako im najam za mjesto za štand godišnje stoji i do 50.000 kuna ( nešto više od 13.000 KM) pa moraju nekako pokriti troškove, a uz to i nekako zaraditi.

Osim na cijenama pića i hrane, turisti nailaze i na skup parking. Tako ćete u Dubrovniku parkiranje platiti 25 kuna, a samo 30-ak kilometara dalje, u Crnoj Gori, dvije kune.

Dok neki tvrde kako treba dići cijene jer u usporedbi s drugim europskim zemljama nije ni toliko skupo, drugi ipak smatraju kako neko iz Hrvatske ko želi uživati u svojem odmoru takve cijene jednostavno neće moći plaćati.

Uz domaće ljude, najviše ispaštaju i radnici koji u Dalmaciju dođu samo kako bi malo više zaradili. Plaća im je minimalna, a hranu, smještaj i potrepštine moraju plaćati isto kao i ostali turisti koji tamo odsjedaju. Svi se pitaju gdje je kraj svemu tome. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,