Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grlić Radman: Hrvatskoj je Mađarević nanijela štetu

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je nanesena šteta hrvatskom ugledu širenjem rasističkih i ksenofobnih stajališta diplomatkinje Elizabete Mađarević, čiji je zadatak bio predstavljati zemlju “u najljepšem smislu te riječi”.

Grlić Radman je potvrdio da će ministarstvo vanjskih i evropskih poslova uputiti zahtjev za pokretanjem pravnog postupka na Službeničkom sudu, piše Hina.

– Kolegica je opozvana, njoj se mandat prekida. Od trenutka kada počne taj postupak bit će pod suspenzijom – rekao je ministar.

Mađarević, koja je od januara 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svom Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Evropi” i o tome kako je samo takva Evropa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavili su mediji.

Mađarević je ranije u izjavi za Fenix Magazin rekla da joj je profil hakovan, ali je Grlić Radman u ponedjeljak poručio da “nema govora o hakovanju”.

– Diplomat predstavlja svoju zemlju u najljepšem smislu te riječi. Diplomat mora biti najbolji od najboljih – rekao je Grlić Radman i dodao da je Mađarević nanijela političku štetu Hrvatskoj.

– Rasizmu i bilo kakvim oblicima netolerancije nema mjesta u ministarstvu vanjskih i evropskih poslova – rekao je Grlić Radman i dodao da nije bio upoznat s rasističkim stavovima diplomatkinje.

Tokom dana se susreo i s njemačkim ambasadorom, ali je uvjeren da se rasističkim istupima hrvatske diplomatkinje neće narušiti odnosi Njemačke i Hrvatske.

– Incident nam neće narušiti dijalog. To će biti jako brzo zaboravljeno – siguran je novi šef hrvatske diplomatije. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje