Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Govorio o pobjedi na Bedru: Reis Kavazović u posjeti Sandžaku

Preuzmite sliku

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović s delegacijom boravi u dvodnevnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji i Sandžaku.

Nakon što je svečano dočekan na ulasku u Republiku Srbiju, prva destinacija posjete bio je Medžlis IZ-e Priboj.

Predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić upoznao je vrhovnog poglavara Islamske zajednice BiH s aktivnostima Pribojskog medžlisa, o čemu je više govorio glavni imam Harun ef. Eminagić.

Nakon toga posjećena je i Malkan Čauš džamija u Brodarevu, gdje je i obavljen džuma-namaz. Džematlijama se prije namaza obratio muftija Dudić ističući da je danas poseban dan.

– Poseban dan – mubarek petak. Poseban datum – Dan bitke na Bedru. Poseban gost reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema, znajte da su ovo dobri ljudi, da je ovo poseban džemat. Oni su prošle godine prvi otvorili vrata vraćanju pod okrilje jedinstvene Islamske zajednice – kazao je muftija Dudić.

Hutbu je održao i džumu-namaz predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović govoreći na temu velike pobjede na Bedru.

– Bedr u našim životima su brojne današnje nedaće, koje od nas kao vjernika zahtijevaju da budemo strpljivi, da budemo odgovorni te Gospodaru pokorni – istaknuo je reis Kavazović.

Zekat i sadaka, potencirao je Kavazović, pripadaju Bejtu-l-malu, koji je uže spasa zajednice.

– Nemamo razloga da se plašimo jer imamo jedni druge. I ovdje u Sandžaku i gore u Bosni isti smo narod, jedni do drugih kao braća, jer iste nas muke more, isto nam traju dani i noći. Došao sam ovdje kod vas u Brodarevo da se pogledamo u lice i kažemo da smo jedno. Vi ste ovdje u Brodarevu pokazali da je jedinstvo zajednice farz, te sam sretan što mogu biti vaš gost. Tu smo da jedni druge ohrabrimo i pomognemo, jer mnogo je šehida među nama da bismo dželate uzimali za prijatelje – poručio je Kavazović domaćinima u Prijepolju, javlja Agencija MINA. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,