Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Govor Ramba Amadeusa s razlogom postao viralan: Političari imaju srednjovjekovnu želju da vladaju nama i našim životima

Preuzmite sliku

Na proslavi 75. rođendana UNICEF-a svoj govor imao je i ambasador dobre volje Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Video njegovov govora postao je viralan širom regiona kao univerzalan odgovor na aktuelnu političku situaciju zasnovanu na vjerskim i nacionalnim podjelama. 

On se osvrnuo na prošlost u kojoj je osvajački rat bio idealizovan kao nešto plemenito, vrhunac muškosti.

“Slavilo se junaštvo, viteštvo, koje je podrazumijevalo nasilje prema svima koji nisu dio njihovog naroda, plemena, nacije, konfesije. Mržnja, progon svih koji su drugačiji, istrebljivanje čitavih naroda i kultura koji jednostavno nisu bili po ukusu osvajača. Pisale su se i pjesme, ode, veličali ratnici i pobjednici, dizali im se spomenici, a žmurilo se nad nasiljem, žrtvama, jadu i čemeru onih protiv kojih je nasilje bilo upereno. Takvo vrijeme, takav primitivni način mišljenja, takva logika sputana zabludama, izvitopereni srednjovjekovni moral zasnovan na podjelama i isključivosti, srećom, polako ali sigurno, ostaju iza nas, na smetlištu ljudske istorije, smatra Pušić. Kao savremeno društvo, učimo da razumijemo različitosti i prihvatimo ih zapravo kao normalne i poželjne, jer to je danas elementarni dokaz civilizovanosti i dobrog vaspitanja”, istakao je Pušić.

On je objasnio da glagol „tolerisati” u svom značenju vrlo precizno podrazumijeva da dozvoljavamo, podnosimo, ne ljutimo se, imamo razumijevanja, to jest tolerišemo neku pojavu ili nečiji stav, nečije opredjeljenje, osjećanje ili pripadnost koji nam se iz nekog našeg ličnog razloga možda ne dopadaju.

“Tolerancija je nužna, neophodna, to je donja crta ispod koje ne smijemo da idemo. Ona nas razlikuje od životinja. Tolerancija je najveće civilizacijsko dostignuće”, smatra Pušić.

“Mi, srećom, živimo u ljudskom društvu, gdje jači toleriše slabijeg, većina toleriše manjinu. To je civilizacijsko dostignuće. Razumijevanje drugih, rješavanje nesporazuma mirnim putem. Dijalogom. To je današnja etika, današnji moral. Dakle, tako se mora”, poručio je Pušić.

Danas je i Crna Gora društvo u kojem žive različiti ljudi, koji imaju različite stavove, različita opredjeljenja, različite identitete. I to je lijepo, i tome se treba radovati. Uostalom, bilo bi beskrajno dosadno da smo svi isti − kako bismo čuli i vidjeli nešto novo i drugačije, prokomentarisao je Pušić.

On je, ovom prilikom, rekao i da se u posljednje vrijeme primjećuje forsiranje nacionalnih i vjerskih identiteta u javnosti i da se zloupotrebom slobode govora nerijetko čuje govor mržnje koji truje naše društvo i našu djecu. Pozvao je djecu i mlade da ne nasijedaju na trikove političara, koji se već 2.000 godina drže iste formule: “Divide et impera.” Podijeli, pa vladaj, objasnio je Pušić.

  • “Sve dok nas određeni političari, u svojoj srednjovjekovnoj želji da vladaju nama i našim životima, svojim javnim istupima budu prebrojavali i insistirali na tome ko je koje vjere, koje nacije, dok nas ćeraju i uče da jedni druge gledamo s podozrenjem i nepovjerenjem, nećemo se emancipovati kao građani. Nećemo postavljati prava, emancipovana građanska pitanja koja se tiču stvarnog kvaliteta našeg života: Zašto mom djetetu ne mogu da kupim bicikl? Zašto ne mogu da mu obezbijedim novi kompjuter? Zašto ne mogu da mu platim studije? Zašto ja ne mogu da se prekvalifikujem za bolji posao? Zašto ja ne mogu da budem samo gradjanin Crne gore, da nikom ne služim za prebrojavanja i trpanja u nekakve torove zbog političkih potkusurivanja?”, prokomentarisao je Pušić.

    On predlaže da nacionalni identiteti u javnosti nađu svoje mjesto kroz folklorne igre i svečanosti tradicionalne muzike, kroz izložbe predivnih nacionalnih nošnji s ovih prostora, kroz fenomenalnu kuhinju i različite recepte, tj. kroz raznoliku kulturu koja se ne takmiči šta je čije i šta je bolje, već proslavlja sve različitosti kao bogatstvo čovječanstva i naše Crne Gore.

    „Gradimo takvo društvo u kojem je osnovna, početna premisa da smo svi mi građani Crne Gore okej sa svim našim identitetima, koji god da su. Dakle, ja sam okej, ti si okej, on ili ona je okej”, pozvao je Pušić.

    Mladi reporteri UNICEF-a, koji su bili voditelji na proslavi 75. rođendana UNICEF-a, zahvalili su Pušiću na govoru izjavivši da se nadaju da će on inspirisati sve građane, djecu i mlade da grade bolje društvo u Crnoj Gori, domovini svih, bez obzira na to kakva mišljenja imaju i koje sve identitete gaje. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje