Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Glavni čovjek Luke Bojovića naručilac jednog od najbrutalnijih ubistava u Beogradu

Preuzmite sliku

U jednoj od najvećih akcija MUP-a Srbije do sada raspisana je Interpolova potjernica za desnom rukom Luke Bojovića, Filipom Koraćem. Kako saznaje Blic, Korać se sumnjiči da je povezan s ubistvom Blaže Đurovića na Voždovcu.

Filip Korać, najbliži saradnik Luke Bojovića, povezan je i sa škaljarskim klanom, a vezuje se i za druge najteže zločine koji su se dogodili posljednjih godina. Međutim, da li će se oni dokazati i da li će se Korać teretiti za njih, nije poznato.

Pripadnici policije nakon nekoliko mjeseci od ubistva Blaže Đurovića, inače brata po majci Vladimira Jovanovića, poznatijeg kao Vlade Japanca, skupili su dovoljno dokaza protiv Koraća i njegove uloge u ovoj likvidaciji.

Kako saznaje Blic.rs, za istaknutim pripadnikom Bojovićevog klana raspisana je crvena potjernica jer se sumnja da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u podstrekivanju.

Za ovo krivično djelo predviđena je kazna zatvora do 40 godina.

Blažo Đurović ubijen je 10. marta 2018. godine na Voždovcu ispred kuće rođenog brata Saše nakon što je dovezao njega i djecu.

Zbog ovog ubistva uhapšeni su Nemanja Ivanov (36) i Darko Vesković, zvani Prika, obojica bliski škaljarskom klanu i Filipu Koraću.

Prema optužnici, oni se terete da su iz automatske puške sa 29 projektila iz automobila ubili Đurovića, a nakon toga zapalili automobil koji su koristili za ubistvo.

U decembru prošle godine održano je pripremno ročište u procesu protiv njih dvojice, nakon čega je zakazano ročište gdje će obojica moći da se detaljno izjasne o svojoj krivici.

Prema operativnim saznanjima, Filip Korać je napredovao u hijerarhiji kriminalnih klanova nakon hapšenja Luke Bojovića 2012. godine i danas je glavni čovjek Bojovićevog klana, označen kao njegov najbliži prijatelj i saradnik.

Iako je uporan u tome da se ne bavi kriminalom, sva operativna saznanja smještaju ga u taj kontekst – kao jednog od glavnih Bojovićevih ljudi za drogu i oružje.

Za sve to vrijeme, iako se njegova organizacija dovodi u vezu sa najtežim krivičnim djelima, policija nije uspjela da pronađe nijedan dokaz na osnovu kojeg bi Koraća stavila iza rešetaka. Njegov dosije je praktično čist, a jedino hapšenje je doživio u Zvorniku, kada je zadržan zbog ispitivanja o ubistvu Čede Đokića.

Đokić je ubijen snajperskim hicem dok je pio kafu na svojoj terasi, a Korać je navodno dan kasnije pokušao ilegalno da pređe granicu sa Srbijom. U pritvoru je zadržan 48 sati, nakon čega je pušten bez ikakve krivične prijave.

Poslije Lukinog hapšenja u Valensiji, u februaru 2012, Korać je preuzeo Beograd, Srbiju, a zatim i Crnu Goru, gdje je glavni Bojovićev saradnik bio Luka Đurović iz Bara. Od Đurovićeve pogibije Korać se najviše oslanja na škaljarski klan, čiji je vođa Kotoranin Jovica Vukotić.

Preuzimanjem liderske pozicije naslijedio je i rat koji je Luka 2009. započeo sa crnogorskim porodicama Radonjić i Šaranović i u kojem je na obje strane ubijeno desetak osoba. Kada su u Beogradu ubijeni Lukin brat Nikola, a zatim i bliski saradnik Rade Rakonjac, Korać je pobjegao iz Srbije vjerujući da je on sljedeća meta.

Ime Filipa Koraća pominjalo se i u kontekstu organizatora nereda na tribinama FK Partizan, kada je izbila velika tuča oko prevlasti u tim redovima. Ništa od toga, međutim, nije dokazano. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje