Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Francuzi uvjeravaju Amerikance: Ostanite u Siriji

Preuzmite sliku

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump nije promijenio ciljeve prema Siriji te i dalje želi da se američki vojnici u što kraćem roku povuku iz te zemlje, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je najavio da je bio uvjeren da će američke trupe ostati.

“Američka se misija nije promijenila, a predsjednik je bio jasan kako želi da se američke trupe vrate kući što je brže moguće”, rekala je Sanders u vezi s izjavama iz Pariza.

Američke trupe u Siriji su prvenstveno trenirale kurdske i ostale borce u borbi protiv Islamske države i džihadističke grupe. Sada kada je ova grupa više ili manje poražena, Trump je najavio potpunu povlačenje iz Sirije.

„Odlučni smo u potpunosti poraziti Islamsku državu i stvoriti uvjete da ova grupa ne bude ponovo aktivirana. Osim toga, očekujemo da naši saveznici i partneri u regiji preuzmu veću odgovornost za vojnu i finansijsku sigurnosti u regiji”, rekla je za AFP Sanders.

Macron je nekoliko sati ranije rekao da je uvjerio Trumpa da će dugo ostati angažiran u Siriji.

“Prije deset dana, predsjednik Trump je saopćio kako će se SAD povući iz Sirije”, rekao je Macron u razgovoru s francuskom televizijom. “Uvjeravam vas da smo ga uvjerili u potrebu dugoročnog boravka”, rekao je francuski predsjednik.

SAD, Francuska i Velika Britanija su protekle subote izvele raketne napade na ciljeve u Siriji, čime su odgovorili na upotrebu hemijskog oružja u sirijskom gradu Duma. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje