Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Festival “Lekalizacija Srbije”: Kanabis koristiti za medicinske potrebe (FOTO)

Preuzmite sliku

Prvi festival “Lekalizacije Srbije”, na kojem su proizvođači izložili razne proizvode, kozmetičke, prehrambene i tekstilne, spravljene od industrijske konoplje, za cilj ima da u medicinu povrati kanabis i konoplju i uz to da vrati tradiciju gajenja i korišćenja konoplje u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

To nije ono što je direktno naš predmet borbe, ali posredno jeste jer mi pored toga što pokušavamo da vratimo kanabis i konoplju u medicinu, pokušavamo da se vratimo nekoj tradiciji koja je u Srbiji postojala pre stotinu, dve stotine, pet stotina godina, a to je tradicija gajenja konoplje, njeno korišćenje u ishrani i raznim oblastima, a medicina je vrh ledenog brega“, rekao je za AA predsednik Udruženja “Lekalizacija Srbije” Antonije Kovačević.

Navodeći da zvanična i klasična farmaceutska industrija koja se propisuje legalno očigledno nema dobar efekat u bolestima kao što su maligne, neurodegenerativne, autoimune, Kovačević je pozvao da se što pre donese zakon ne o legalizaciji, već o lekalizaciji konoplje.

 • Lekalizacija Srbije009-20150707
 • Mislim da će to predstavljati spas za mnoge pacijente koji su u ovom trenutku prinuđeni da to kupuju na crnom tržištu, po basloslovnim cenama, pri tom ne znajući šta uzimaju, koristeći to u terapiji bez lekarske kontrole, što je vrlo opasno“, naveo je Kovačević.

  Dodao je da pitanje lekalizacije više nije pitanje dnevne politike, već nacionalni interes jer je Srbija zemlja koja ima najveći porast malignih oboljenja u Evropi i na svom primeru ispričao kako kanabis pomaže u medicini.

  Pre četiri godine sam dobio dijagnozu reumatoidnog artritisa, autoimune bolesti koja se ne leči, za koju zvanična medicina nema leka. Mene su lečili antimalaricima, kortikosteroidima, lekovi koji nisu za ovu bolest. Tri godine sam pokušavao da se zalečim zvaničnom medicinom, nije mi uspelo. Posle godinu dana lečenja uljem kanabisa, ja sam pre nekih desetak dana radio kontrolu na VMA, kod iste doktorke koja mi je ustanovila dijagnozu pre četiri godine i ona je konstatovala da je bolest u remisiji, tačnije da se povlači“, ispričao je za AA Kovačević.

 • Lekalizacija Srbije008-20150707
 • Prof. dr Slavica Đukić – Dejanović navela je da ulje od kanabisa može pomoći u lečenju pojedinih bolesti kao što su neki oblici povišenog očnog pritiska, multipleskleroze, te da su studije već rađene, a lekovi su u nekim zemljama već i proizvedeni.

  Navela je da je interesovanje građana u Srbiji za ovu temu ogromno te da je iskonska potreba svakog čoveka da ublaži svoj bol.

  Između leka i otrova razlika je u dozi, prema tome jedna ista supstanca, bez obzira koliko mi imali predrasuda da može biti zlo, može itekako pomoći nekim pacijentima, posebno osobama koje boluju od karcinoma, a primaju citostatsku terapiju i loše na nju reaguju i ta mučnina ne može na drugi način da se kupira“, istakla j Đukić – Dejanović.

  Naglasila je da je važno da institucije sistema naprave određene korake te da legalizacija podrazumeva aktivnosti Ministarstva pravde, zdravlja, određenih farmaceutskih institucija, Agencija za registraciju lekova.

  Zapravo sam za to da se legalizuje sve ono što može popraviti kvalitet života svim pacijentima, uključujući i jako ozbiljne i teške bolesnike koji zaista imaju potrebu kao i svi mi da ublaže svoj bol i da kvalitetnije žive“, istakla je Đukić – Dejanović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje