Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Falsifikovanim bar-kodovima prevaranti kupovali jeftiniju robu

Preuzmite sliku

Zadarska policija uhapsila je prevaranate koji su falsifikovane bar kodove u trgovinama lijepili na proizvode i kupovali ih ispod njihove stvarne cijene.

Policija je izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad pet osoba u dobi od 24 do 39 godina i osumnjičila ih za više prijevara na štetu jedne kompanije.

Trojica u dobi od 24, 26 i 39 godina su su osumnjičena da su tokom augusta u osam navrata došli u jedan zadarski trgovački centar gdje bi 39-godišnjak fotografisao bar kod za identifikaciju određenog proizvoda te fotografiju proslijedio 24-godišnjaku koji bi potom izradio lažnu kopiju bar koda, ali s nižom cijenom.

Nakon toga bi 39-godišnjak u trgovini izrađenu kopiju zalijepio na sličan skuplji proizvod, kojeg bi potom 26-godišnjak uzeo s police te dolaskom na blagajnu trgovkinju doveo u zabludu tako da ona prilikom skeniranjem lažnog bar koda, skuplji proizvod naplati po jeftinijoj cijeni.

Time su nezakonito zaradili oko 10.500 kuna ( oko2276 KM), no policija je u domovima i vozilima osumnjičenih pronašla i oduzela više predmeta koje su pribavili prijevarom.

Policija tvrdi da su njih trojica zajedno s 35-godišnjakom i 25-godišnjakinjom tokom augusta takva kaznena djela počinili i na šibenskom i širem splitskom području te istu kompaniju oštetili za oko 13.000 kuna (oko 375 KM).

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, svih petero su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku zadarske policije, a 24-godišnja je prijavljen i zbog pištolja koji je nezakonito posjedovao. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje