Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fajon: Nadam se da ne postoje političari koji krizu koriste za sakupljanje poena

Preuzmite sliku

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je izjavila za N1 da se “iskreno nada” da u Srbiji ne postoji politička snaga ili odgovorni političar koji bi koristio situaciju oko koronavirusa za sakupljanje političkih poena.

Fajon kaže i da je kritikovala odluku Vlade Srbije, koja je ubrzo ukinuta, da sve informacije o koronavirusu budu iz jednog centra, jer je to vidjela kao “najavu mjera za uvođenje cenzure”.

“Kao nekadašnja novinarka ja sam to vidjela kao ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja. Bilo je i hapšenja novinarke, što isto smatram pogrešnom odlukom. Sljedeći dan je ta odluka ukinuta”, podsjeća Fajon za N1.

Ona dodaje da prati šta se dešava i to ne samo u Srbiji, navodeći primjer Mađarske gdje premijer Viktor Orban, kako kaže, ima danas neograničena ovlaštenja zbog koronavirusa.

Fajon ističe da neke zemlje, uvođenjem vanrednih mjera, “pogoršavaju demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija”.

Govoreći o Srbiji, Fajon je rekla da je povodom privođenja Ane Lalić dobila dosta poruka zabrinutih srpskih građana i političkih partija i da je zato i reagovala.

“Zadovoljna sam što je ta mjera povučena, to je možda bio i naš pritisak. To je nešto gdje vidim da je možda i spoljni pritisak nekad potreban da se ukaže kako mjera ne bi išla u pravcu ograničavanja demokratije i slobode medija”, rekla je ona.

Fajon kaže da je bila zabrinuta zbog izjava srpskog predsjednika da Evropska unija (EU) ne pomaže Srbiji i glorifikacije Kine i Rusije zbog podrške i pomoći Srbiji.

“Ali treba znati da je finansijska podrška EU puno veća. Krajem prošle nedjelje u Beogradu je potpisan sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan skoro pet miliona eura kao pomoć Srbiji u borbi protiv Covida-19. To je samo dio 93 miliona eura finansijske potpore Srbiji”, navodi Fajon.

Pandemija koronavirusa, dodaje Fajon, predstavlja veliki test za EU – za njen opstanak i solidarnost odnosno koliko će Unija biti u budućnosti složna i jaka.

“Imamo otvorena pitanja oko demokratije, vladavine prava, slobode medija, kakve će biti ekonomske i socijalne posljedice, koliko će biti tu solidarnosti. Neću biti pesimista, imam osjećaj da postoje lideri koji su svjesni da je u pitanju opstanak mira i stabilnost u evropskoj cjelini. Biće života nakon pandemije”, navodi Fajon.

Fajon dodaje da se ona i dalje bori za slobodu kretanja za sve građane, uključujući i građane Zapadnog Balkana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,