Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropski sud odbacio nove tužbe protiv Srbije za nestale bebe

Preuzmite sliku

Evropski sud za ljudska prava odbacio je dvije nove tužbe protiv Srbije koje se odnose na nestanak beba 80-ih godina prošlog vijeka.

Naime, Sud je utvrdio da je Srbija u februaru prošle godine usvojila zakon o rješavanju ovog pitanja i odštete roditeljima nestalih beba, te da nema posebnih razloga u smislu ugroženih ljudskih prava a koji bi zahtijevali dalje ispitivanje ovih slučajeva, naveo je Sud u saopštenju.

Također, Sud podsjeća da su tim zakonom predviđene i sudske i vansudske procedure povodom situacija sa kojima su se suočavali roditelji, a u cilju otkrivanja istine o nestalim bebama.

Zakon je također predvidio sistem u kojem domaći sudovi mogu da istraže i pribave dokaze, ne samo na zahtjev tužioca, već i po službenoj dužnosti, a kako bi utvrdio sve relevantne činjenice slučaja. Sudovi su također dobili ovlašćenja o dodjeli obeštećenja roditeljima kada za to ima razloga.

Pored toga, Zakon je predvidio formiranje komisije za prošireno istraživanje, prikupljanje podataka i ustanovio bazu DNK podataka.

Sud u Strazburu je 2013. godine obavezao Srbiju putem presude u slučaju Zorice Jovanović, koja je takođe nestala beba, da zakonski reguliše procedure za utvrđivanje istine i dosuđivanja odštete roditeljima nestale djece. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,