Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropski parlament: Albanija, S. Makedonija i Kosovo napreduju prema članstvu

Preuzmite sliku

Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezolucije kojima je ustvrdio da Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo napreduju prema članstvu u Evropskoj uniji provođenjem potrebnih reformi.

“Došlo je do značajnog napredka na području vladavine prave, izbornih propisa, suzbijanja organiziranog kriminala, reforme pravosuđa, položaja Ustavnog suda i Vrhovnog suda”, rekla je na plenarnoj sjednici portugalska socijalistkinja Isabel Santos, izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Albaniju.

Potrebno je “odati priznanje” albanskim vlastima za napredak u reformama potrebnim za pristupanje Uniji, kazala je Santos.

“Moramo nagraditi napredak koji je ostvaren”, smatra Santos i dodaje kako je ipak u određenim područjima potrebno “ubrzati reforme”.

Primjerice, u usvojenoj rezoluciji se navodi kako je primjetan “izostanak napretka u pogledu slobode izražavanja te prepreke ispravnom funkcionisanju nezavisnih medija”.

Također se govori i o slučajevima zastrašivanja, blaćenja i pritiska na novinare.

Ana Paula Zacarias, obraćajući se zastupnicima u ime Vijeća kojim predsjeda Portugal, pohvalila je Albaniju zbog usklađenosti njene vanjske politike s evropskom vanjskom politikom. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje