Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

EU reagovala na najavu otvaranja ruske televizije u Srbiji: Očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom

Preuzmite sliku

Evropska unija očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, navela je Evropska komisija povodom nezvaničnih najava u srpskim medijima da “Russia Today” (RT) planira da otvori televiziju u Srbiji.

U današnjoj reakciji portparola EK za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Petera Stana dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

– Russia Today je dio ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo – saopštio je Stano.

Podsjetimo, Brisel je u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, u martu ove godine ukinuo emitovanje ruskih medija Sputnik i Russia Today. Srbija je od marta 2012. kandidat za članstvo u EU, te shodno tome ima obavezu da prati odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pridruživanje.

Pojedini mediji u Srbiji objavili su juče da RT ima u planu da otvori televiziju u Srbiji. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,