Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Planiramo povećati investicije u infrastrukturu i turizam u Albaniji

Preuzmite sliku

Turska i Albanija u srijedu su potpisale sporazum o unapređenju bilateralnih odnosa na nivo strateškog partnerstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Albanije Edijem Ramom, nakon sastanka u Ankari, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan naglasio je historijske veze dvije zemlje.

”Planiramo povećati investicije u infrastrukturu i turizam u Albaniji. Želimo našu ekonomsku saradnju podići na novu dimenziju“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je najavio i izgradnju nove bolnice u Albaniji u čemu će pomoći i Turska.

Osvrnuo se i na borbu protiv terorističke organizacije Fetullahci (FETO).

”Nećemo dozvoliti FETO-u da zatruje odnose dviju zemalja“, poručio je Erdogan.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje