Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dvije Ukrajinke i Armenac preprodali lažnu zlatnu polugu “vrijednu” 5430 eura

Preuzmite sliku

Zagrebačka policija krivično je, zbog prevare i krivotvorenja znakova za obilježavanje roba, mjera i utega, prijavila dvije državljanke Ukrajine i jednoga iz Armenije koji su preprodali lažnu zlatnu polugu te za gotovo 5430 eura oštetili kompaniju za otkup zlata.

Policija je u utorak objavila da su dvije Ukrajine u dobi od 43 i 24 godine te 29-godišnji armenski državljanin na neutvrđen način pribavili krivotvorenu polugu žute boje i težine 99 grama.

Bila je zapakirana u plastičnom omotu na kojem se nalazio natpis kao na poluzi, a koja je prema svim vidljivim obilježjima bila autentična originalnoj poluzi jednog od proizvođača.

Trojac je početkom januara došao u poslovnicu za otkup zlata u središtu Zagreba, gdje je 43-godišnja ukrajinska državljanka uvjerila zaposlenicu kako se radi o originalnoj zlatnoj poluzi od 100 grama, nakon čega im je ona isplatila 5427.15 eura, prenosi Hina.

Naknadno obavljenim analizama autentičnosti otkupljene poluge, putem profesionalnih uređaja za određivanje kemijskog sastava materijala, utvrđeno je kako se radi o sirovini koja se koristi za krivotvorenje zlatnih poluga.

U policiji ističu kako nastavljaju kriminalističko istraživanje te da su osumnjičenici predani pritvorskom službeniku dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom tužilaštvu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,