Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dvadeset fašista pokušalo doći u Rijeku s tri aviona

Nekoliko desetaka pripadnika talijanske fašističke skupine koja sebe naziva “Vodoinstalateri” (“Gli Idraulici”) planiralo je u četvrtak izvesti performans ponovnog zauzimanja Rijeke, a na 100. godišnjicu okupacije u Rijeku su pokušali doći i s tri aviona.

Neslužbeno se saznaje da je “invazija” talijanskih fašista na Rijeku pomno planirana. U Hrvatsku su namjeravali ući iz više pravaca – autobusima, motorima i malim avionima, prenosi Hina.

Tokom dana s manjih aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Hrvatskoj su poletjela tri mala aviona tipa Piper. U svakom su bila dva putnika. Hrvatske sigurnosne službe imale su informacije o kojim je avionima riječ, njihove registracije te da su u njima upravo pripadnici ove fašističke skupine. Stoga je za sva tri aviona izdana zabrana ulaska u hrvatski zračni prostor.

Nisu na silu pokušali ući u Hrvatsku jer bi u tom slučaju morali intervenirati hrvatski borbeni avioni. Međutim, “Vodoinstalateri” se nisu predavali. Vratili su se na mjesto polijetanja te su se u popodnevnim satima njih četvorica prebacili u dva nova Pipera i poletjeli prema Hrvatskoj.

Sletjeli su na aerodrom na Krku. Dočekali su ih pripadnici hrvatske policije i priveli na razgovor. Prema dostupnim informacijama, talijanski konzulat u Rijeci dobio je službenu najavu od sportskog kluba iz Pescare da će njihovi članovi avionom doći u Rijeku kako bi prisustvovali otvaranju večerašnje izložbe. Međutim, nešto kasnije su javili da ipak odustaju od tog plana.

Kako se saznaje, hrvatske sigurnosne službe tijesno su surađivale po ovom pitanju s talijanskim kolegama te su uspjeli spriječiti ulazak većeg broja talijanskih fašista u Hrvatsku.

Dio njih koji su se pomiješali s bajkerima ili su putovali autobusima ipak se probio do Rijeke. Ubrzo nakon hapšenja dvojice provokatora društvenim mrežama počele su se širiti fotografije ovog čina i iskristaliziralo se ko je preuzeo zasluge za akciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,