Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dug 128 metara, vrijedan 106 miliona eura: Svečano isplovio putnički brod za polarne ekspedicije

Preuzmite sliku

Novogradnja 487, odnosno putnički brod za polarne ekspedicije Ultramarine, vrijedan 106 miliona eura isplovio je u subotu u Brodograđevinskoj industriji Split​.

Hrvatski ministar privrede Darko Horvat ocijenio je kako je to najveći hrvatski izvozni proizvod.

Horvat je istakao kako su u mandatu ove vlade išla tri projekta koji su dobili državne garancije, od čega su dva projekta isporučena i državna garancija vraćena u državni budžet, piše Jutarnji.

Današnji projekt je treći po redu, završen je 70 posto, a siguran je da će u nekoliko slijedećih mjeseci državna garancija ​koju su dali za taj brod biti vraćeno u državni budžet.

“To je jednostavna filozofija na kakav način funkcionišemo u ove tri godine. Brodosplit dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna. Na ovom brodu kroz kamatu je zaradila Hrvatska banka za obnovu i razvoj, kroz isplate poreza i doprinosa korist ima lokalna zajednica​ i državni budžet, kao i drugi javni servisi”, poručio je Horvat.

“Svi oni koji smatraju da Hrvatskoj brodogradnja ne treba ovo je onaj pravi demanti”, dodao je i kazao da su to projekti, sofisticirani proizvodi i u ovom trenutku najveći te najkomplikovaniji hrvatski izvozni proizvod​.​

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak objasnio je kako je Ultramarine ugovoren s američkom kompanijom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije.

Dug je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će da primi do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima​.​

Vrednost broda je veća od 106 miliona eura, a kredit za njegovu gradnju je osigurala Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), dok je garancija svojom odlukom 2018. godine dala Vlada.​

Debeljak je napomenuo da uprkos pandemiji nisu kasnili, već su obavili sve u rokovima, a isporuka broda bi trebala biti krajem godine.

“Ugovorili smo brod koji je najveći luksuz, odnosno najveća jahta na svijetu, a po veličini je dvostruko veća nego poznata Amorella i Isabella​. Brodosplit je u zadnjih deset godina državni budžet napunio sa četiri milijarde kuna (oko 1 milijardu KM), a zajedno sa DIV grupom u istom razdoblju ukupno šest milijardi kuna (oko milijardu i po KM). Do sada je ukupno državnih jamstava bilo 150 miliona eura i sve je vraćeno”, objasnio je Debeljak.

Upitan o sudbini najvećeg jedrenjaka na svijetu, koji je i dalje usidren u škveru, mjestu gde je i izgrađen, odgovorio je da će u aprilu 2021. krenuti na svoja putovanja s obzirom da je dobio svog vlasnika koji radi na programu isplovljavanja jedrenjaka, ali o identitetu kupca nije želio da govori.

U DIV grupi trenutno ukupno ima 3600 radnika od čega je 200 stranaca što iznosi pet posto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,