Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Držimo u šaci cijelu državu: Srpski hakeri provalili u državni sistem

Petorica mladih srpskih hakera provalili su u državni sustav i pokrali, kako tvrde, JMBG-ove gotovo svih građana Srbije, piše Blic.

Držimo u šaci cijelu Srbiju. Imamo gotovo sve podatke o srpskim stanovnicima počevši od JMBG-a pa do toga što rade, gdje žive, brojeve telefona“, stoji u emailu koji je stigao na adresu redakcije Blic.

Redakciji su kao dokaz poslali tablice s podacima građana Novog Beograda, Voždovca, Novog Sada, Jagodine, a u mailu su iznijeli i svoje namjere.

Iz nekoliko razloga objavljujemo i pokazujemo u javnosti ove podatke. Prvi i glavni razlog je to što naša cyber policija progoni isključivo srpske hakere, a ignorira albanske hakere. Sada će imati više nego konkretan razlog da nas traži, ali će bezveze gubiti vrijeme“, navode u emailu.

Hakeri navode da je drugi razlog što narod mora vidjeti koliko mu je privatnost u ovoj zemlji ugrožena i kako se uz pomoć ovih podataka mogu dobiti apsolutno sve informacije o njima.

Treći je razlog taj što žele da država vidi i nakon nekoliko upozorenja shvati da im je sustav slabo zaštićen te da se moraju pobrinuti za to, pišu u emailu petorica hakera koji za sebe navode da su stariji od 19 godina.

Kako piše Tanjug, u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije tvrde da ukradene baze podataka nisu njihove, ali dodaju da istražuju slučaj i ispituju jesu li na meti možda bile baze nekih drugih državnih institucija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,