Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Državljanin Kosova kombijem prebacivao migrnate do granice sa Slovenijom

Preuzmite sliku

Zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, ​drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma splitsko Općinsko državne advokatske kancelarij optužilo je Kosovara (33) ​koji je za 500 eura (oko 1000 KM) do Slovenije navodno prebacivao egipatske državljane, doznaje se u tužilaštvu.

U optužnici navode da je 33-godišnjak 20. decembra 2020. ​​oko 13 sati na državnoj cesti Svib – Cista Provo sa za sada neutvrđenom osobom ​dogovorio ​da će za 500 eura preko hrvatskog teritorija prevesti državljane Egipta​. Optuženi je znao da su ​Egipćani ​prethodno iz Bosne i Hercegovine ušli ​u​ Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu mimo graničnog prijelaza i bez predočavanja putnih isprava.

​Državljanin Kosova je zatim kombijem uz pomoć GPS- a u mjestu Svibić u šumi pokraj lokalne ceste preuzeo više državljana Egipta ​kako bi ih prebacio do blizine slovenske granice. ​U toj su ga namjeri zatekli i zaustavili policijski službenici koji su obavljali tzv. dubinsku kontrolu granice.

U optužnici je predloženo da se protiv osumnjičenika produži istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,