Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

DORH detaljno objasnio kako je došlo do tragedije na Hvaru i koga krive za to

Preuzmite sliku

Općinsko državno pravobranilaštvo u Splitu objavilo je opširno saopćenje o tragediji na Hvaru prilikom koje je smrtno stradao jedan Italijan, a dvoje djece, brat i sestra, je završilo u induciranoj komi i na aparatima

Zamjenik općinske državne pravnice u Općinskom državnom pravobranilaštvu u Splitu proveo je dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1996. i 1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, navodi se u priopćenju Općinskog državnog pravobranilaštva u Splitu, piše Index.

Vezano | Djeca s broda se bore za život: Otkazali su im vitalni organi, na respiratoru su 

“Lakomisleno su smatrali da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade”

“Postoji osnovana sumnja da su 8. augusta 2019. u Omišu, i to prvoosumnjičenik (1996.) kao brodar i vlasnik broda, a drugoosumnjičenik (1992.) kao zapovjednik navedenog broda; zajednički i po prethodnom dogovoru, protivno odredbama članka 148. stavka 4. i članka 385. stavka 1. Pomorskog zakonika; u prostor strojarnice ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem uslijed čijeg redovnog rada dolazi do isticacanja ugljen monoksida i drugih otrovnih plinova kao nusproizvoda sagorijevanja benzina (udisanje tih plinova uzrokuje smrt), a taj generator-agregat sukladno uputama za upotrebu se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova izvan prostorija. Osnovano se sumnja da takvo sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade.”

Vezano | Zbog trovanja čiji uzrok još nije poznat dvoje djece i dalje životno ugroženo

“Na taj su brod radi ranije dogovorenog krstarenja 10. augusta 2019. primili osmero italijanskih državljana (1962., 2014., 2008., 1975., 1963., 1955., 1963. i 1963.), a na brodu je bilo prisutno i dvoje članova posade, te su 12. augusta 2019. oko 22,00 sata, dok je brod bio usidren u uvali Ždrilac, stavili u pogon navedeni generator-agregat, uslijed čega je došlo do stvaranja ugljen monoksida i drugih otrovnih plinova koji su se kroz vrata strojarnice, pukotine u zidovima i kroz ventilacijske cijevi klima uređaja na brodu proširili u hodnik i putničke kabine na brodu”, navodi se u saopćenju.

Vezano | Obdukcija potvrdila: Italijan je umro od udisanja ugljen monoksida 

Muškarac preminuo u toaletu

“Zbog udisanja navedenih plinova je tokom noći u toaletu krmene kabine preminuo muškarac (1962.), dok je dvoje djece (2014. i 2008.) zadobilo višeorgansko zatajenje odnosno povrede teške naravi i opasne po život, a tri su osobe (1975., 1963. i 1955.) osjetile glavobolje, mučnine, te bi njihov život daljnjim udisanjem i boravkom u potpalublju broda bio ugrožen.

Vezano | Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem je na Hvaru došlo do trovanja 

Budući da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, osumnjičenici su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode”, zaključuje se u saopćenju ODO Split. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,