Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Donesena odluka: Hrvatska je nova članica Schengena, Bugarska i Rumunija ostale izvan

Preuzmite sliku

Ministri unutrašnjih poslova država Evropske unije danas su dali saglasnost da Hrvatska od početka sljedeće godine bude dio Schengenskog prostora, ali oko članstva Bugarske i Rumunije nije bilo konsenzusa.

Hrvatski mediji su objavili da to znači da se od 1. januara 2023. ukidaju granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a od 26. marta na aerodromima. Jutarnji list je objavio da su Njemačka i Luksemburg navodno prijetile blokadom ulaska Hrvatske u Schengen ako se ne povuče veto protiv Bugarske i Rumunije.

Odobravanja članstva Hrvatske pod češkim predsjedavanjem EU bilo je očekivano, kao što se očekivalo da će biti blokirano članstvo Bugarske i Rumunije.

To znači da će od početka sljedeće godine šengenske granice biti i na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Ipak ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između Schengenskog područja i Hrvatske ni na koji način neće utjecati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu državnu granicu. Potvrdio je to izvjestitelj Evropskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u Schengenskom prostoru Paulo Rangel iz Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,