Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dokumenti sa Djevičanskih Ostrva: Ministar iz Srbije bio vlasnik 24 luksuzna apartmana

Preuzmite sliku

Novinari KRIK-a iz Srbije su u okviru Pandorinih papira (Pandora Papers) došli do dokumenata koji pokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Mali je kao vlasnik dvije offshore kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, naveli su u KRIK-u.

Krik navodi da je prvo agencija „Trident Trust“ za Malog registrovala dvije offshore kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dvije firme u Bugarskoj „Erma 11“ i „Erul 11“ koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor offshore kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.

 • Nova dokumenta u projektu „Pandorini papiri“, certifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.

  Kupovinu stanova Mali je proveo tokom 2012. i 2013. godine, u vrijeme kada je bio ekonomski i finansijski savjetnik tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

  Na toj funkciji Mali je bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije „JAT“ i izgradnju „Beograda na vodi“.

  Više o ovoj temi pročitajte na linku OVDJE

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,