Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Doktori u Sloveniji odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi

Preuzmite sliku

Kako saznajemo od advokatice Mirele Čavajde, dobili su službenu obavijest iz Slovenije u kojoj stoji da je slovenski konzilij Mireli Čavajdi odobrio prekid trudnoće, prenosi Index.

No, kako je advokatica Vanja Jurić i najavila, Mirela će do posljednjeg trenutka u Hrvatskoj čekati rezultate drugostupanjske komisije.

Podsjetimo, Hrvatsku potresa slučaj trudnice Mirele Čavajde, koja je u emotivnom istupu za Index ispričala kako su joj ljekari u Zagrebu odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. sedmici uprkos tome što beba ima golem tumor, zbog kojeg će ili umrijeti ili živjeti kao biljka.

Do petka odluka komisije u Hrvatskoj

Drugostepena komisija u slučaju Mirele Čavajde bi se do petka trebala očitovati o prigovorima na odbijanje prekida njene trudnoće zbog malformacije ploda, rekla je njena advokatica.

Kaže da su prošlog petka podneseni svi prigovori na rješenja prvostupanjskih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da se očituje drugostepena komisija, koja će odlučiti može li se prekid trudnoće u šestom mjesecu, u slučaju Mirele Čavajde, obaviti u Hrvatskoj.

Odbije li Čavajdu i drugostupanjsko etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje advokatica Mirele Čavajde.

Ako se stvari nastave razvijati ovim tokom kojim su se razvijale do sada, cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog, rekla je prije nekoliko dana advokatica koja nije željela ulaziti u detalje daljnjih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,