Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik popustio: Autoput Beograd – Sarajevo ide preko Bijeljine i Tuzle!

Preuzmite sliku

Na predstojećoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije, zakazanoj za 28. februar u Beogradu, glavna tema biće izgradnja autoputa od Beograda do Bijeljine.

Kako piše „Glas Srpske“ jedna od ključnih tema o kojima će biti riječi na sastanku u Beogradu jeste gradnja autoputa od Beograda preko Kuzmina do Bijeljine, a taj projekat je već označen kao jedan od prioriteta Vlade RS u narednom periodu. Zvanična potvrda da će izgradnja tog autoputa početi tokom kasnog proljeća ili ranog ljeta stigla je nedavno nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a projektna dokumentacija trebalo bi da bude završena do 1. juna.

Prije dvije godine, u jeku široke debate o cestovnom povezivanju Beograda i Sarajeva, spominjale su se dvije moguće trase autoputa Beograd – Sarajevo, od kojih je jedna išla upravo preko Bijeljine. To je pravac koji je podržala i Vlada Federacije BiH, nakon susreta premijera Novalića sa načelnicima Tuzle, Brčko Distrikta i Bijeljine koji su zdušno lobirali za pravac preko Bijeljine.

Na sastanku u kabinetu premijera Novalića, tada je zaključeno da bi najoptimalnija trasa budućeg autoputa od Beograda do Sarajeva trebalo da vodi preko sjeveroistoka Bosne, uključujući, između ostalog, Bijeljinu, Brčko Distrikt i Tuzlu.

Odlučujući parametri za takav stav su naseljenost područja kojim bi prolazila zamišljena trasa (oko 1,5 miliona stanovnika), kao i to što bi prolazila i preko Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta, gdje su locirani značajni privredni, ekonomski, demografski, pa i multikulturalni potencijali BiH.

Na pres-konferenciji održanoj nakon sastanka, federalni premijer Fadil Novalić je prenio zajednički stav da je autoput od Sarajeva do Beograda potreban. „Projekat je potpuno opravdan, bilo kao turska, kineska ili sopstvena investicija“, rekao je tada premijer Novalić.

– Od Doboja do Bijeljine i sjeverno, do Orašja, živi veliki broj stanovnika, tamo je veliki ekonomski potencijal, tamo imamo i jedinu iskoristivu luku (Brčko) te konekciju pruge koja vodi prema moru – rekao je između ostalog premijer Novalić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, uz napomenu da put Sarajevo – Beograd treba svima, istakao je da bi sjeveroistočna trasa (preko Bijeljine) prolazila područjem s pet velikih gradova, ne računajući i najveći među njima, Sarajevo.

– Bijeljina je poljoprivredni potencijal, Tuzla privredni gigant, Brčko velika riječna luka… – kazao je Mićić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,