Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam spreman lično da se žrtvujem

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je večeras u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kako su se složili da je neophodno produžiti misiju EUFOR-Altea. Naglasio je kako mir u državi nema cijene i da ga nije spreman žrtvovati ni za Republiku Srpsku.

Dodik je upoznao Vučića sa “situacijom u Bosni i Hercegovini”.

“Vidim da su neki naši prijatelji veoma zabrinuti oko misije Altea. Želim da kažemo, misiju Altea treba produžiti i odobriti njeno funkcionisanje”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako je situacija u BiH složena i da je kulminacija raznih događaj iz prošlosti.

“Ustavni sud BiH oduzima zemljište RS, ukida nam dan itd. Današnje stanje je takvo da je u Bosni i Hercegovini Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta do šuma. To nije urađeno u Federaciji”, naveo je Milorad Dodik.

Vezano | Vučićeva poruka svima koji planiraju sankcije RS ili Dodiku 

Sve je to kulminiralo od odluke Inzka do otkzivanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, dodao je on.

“RS je dala saglasnost da se osnuju Oružane snage, današnja situacija je sljedeća da Ustav Bosne i Hercegovine ne prepoznaje vojsku. Apsolutno je jasno da je kulminacija negativnih događaja po RS i srpski narod doveli su do reakcije”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je na kraju jasno poručio kako nije spreman za Republiku Srpsku da žrtvuje mir, ali je spreman da žrtvuje sebe za RS.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao kako je Dodiku u interesu da EUFOR ostane u državi jer u suprotnom će NATO zauzeti EUFOR-ovo mjesto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje