Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako ste mislili ljetovati ove godine, dobro razmislite: ‘Cijenu noćenja ne namjeravam spuštati, mogu je samo podići’

Preuzmite sliku

Iako se pojedini nadaju kako će ove godine možda uspjeti jeftinije ljetovati s obzirom na situaciju s koronavirusom, takav scenarij, barem kada su u pitanju iznajmljivači, se najvjerovatnije neće dogoditi.

Turizam, o kojem Hrvatska finansijski ovisi, ove godine, po svemu sudeći, možemo zaboraviti. Iako se pojedini nadaju kako će ove godine možda uspjeti jeftinije ljetovati s obzirom na situaciju s koronavirusom, takav scenarij, barem kada su u pitanju iznajmljivači, se najvjerovatnije neće dogoditi.

Kako piše RTL, hotelijeri i iznajmljivači s kojima su razgovarali, mahom su odgovorili da sniženja cijena noćenja neće biti. Većina se oslanja na rezervacije koje su već zaprimili i to većinom stranih gostiju.Poslali su upite najvećim hotelskim sistemima kao što su Sunce hoteli i Maistra.

Sunce hoteli: ‘Rušenje cijena bi ugrozilo tržišni položaj’ “

Još je prerano za donošenje konačnog zaključka, ali svakako očekujemo značajno lošiju sezonu od lanjske. U najoptimističnijem scenariju, dio kapaciteta bi se mogao otvoriti u julu, naravno, ukoliko okolnosti to budu dozvoljavale. Bit ćemo spremni za to, a broj otvorenih hotela će ovisiti od obima potražnje”, kaže Ivan Potkrajčić, član uprave Sunce hoteli.

Na upit hoće li biti korekcije cijena smještaja u smislu smanjenja ili povećanja, Potkrajčić odgovara: “Nismo još sigurni oko razvoja situacije. Više smo skloni optimiziranju i otvaranju manjeg broja hotela, nego značajnom rušenju cijena koje bi dugoročno ugrozilo tržišni položaj.

Maistra: ‘Ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena cijena’

Iz Maistre također odgovaraju kako je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o samim očekivanjima od ove sezone.

“U stalnom smo praćenju situacije s koronavirusom te organizujemo svoje poslovanje primjereno novonastalim okolnostima. Ne podliježemo panici nego pokrećemo akcije koje će nam dugoročno osigurati stabilnost poslovanja. Imamo razrađenih nekoliko mogućih scenarija ovisno o daljnjem razvoju situacije na domaćem tržištu i u zemljama iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju. Cijene noćenja nisu se znatno mijenjale te ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena istih.

Smatramo da takve akcije imaju vrlo upitne kratkoročne efekte, a dugoročno su u pravilu vrlo štetne.

Iznajmljivačica apartmana na Cresu: ‘Ne razmišljam o snižavanju. Mogu jedino podići cijene’

Iznajmljivačica s Cresa je bila kratka i jasna. Kaže kako su joj svi kapaciteti rezervisani i to su mahom stalni gosti, stranci.

“S obzirom na namete koje nam je država odredila, cijenu mogu jedino podići. Nama dolaze turisti iz Češke i oni su već sve rezervisali”, govori ova iznajmljivačica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje