Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Djevojčice poslije tuče u Barajevu, na Instagramu pričale o detaljima: “Imala je blagi potres mozga, al’ sad je valjda okej”

Nakon što je snimak objavljen počelo je utrkivanje u tome ko će skupiti više pratilaca. Napravljena je grupa mržnje usmjerena protiv djevojčica koje su bile nasilne

Nakon što je uznemirujući snimak nasilja nad djevojčicom u Barajevu uznemirio javnost, te nakon što su podnijete krivične prijave protiv nasilnica, a direktoru škole se predviđa smjena, priča je dobila neočekivan nastavak na društvenim mrežama – gdje djeca koriste ovaj ogroman društveni problem kao bi prikupila pratioce i stekla dodatnu popularnost.

Instagram profil koji navodno pripada žrtvi, devojčici koja je dobila batine, prati oko 32.000 ljudi. Da li je to zaista njen profil, nije utvrđeno. Ipak sa njega su poslate riječi zahvalnosti za podršku koja joj je ukazana – ali i obećanje da će sve svoje pratioce da reklamira.

 • Prvi kome je na taj način osoba koja stoji iza profila pokušala da pribavi bolji status na Instagramu je dječak koji je navodno branio žrtvu nasilja sa snimaka.

  – Ovaj heroj me je jedini odbranio od one dve likuše koje su me tukle, tako da, molim vas, najmanje što možemo da uradimo za njega jeste da ga zaprati što više vas. I znam da će biti poruka tipa “jadno zarađivanje pratilaca” i tako, ali razmislite šta bi bilo sa mnom da nije njega. Zato, molim vas da ga što više vas zaprati, jer smatram da je zaslužio i da je to najmanje što mogu da uradim za njega. Volim te puno – napisano je sa ovog profila, uz ime i sliku dječaka.

 • Live u kome su iznijeti detalji nasilja

  Sa navodnog profila žrtve stigao je sinoć i poziv drugima da slušaju prijenos uživo koji će voditi njena drugarica – djevojčica koja je jutros imala skoro 15.000 pratilaca.

  Taj live je emitovan oko ponoći, a pratilo ga je 2.400 ljudi. U njemu su dvije-tri djevojčice prepričavale navodne detalje prebijanja žrtve.

 • Audio snimak sa live-a možete poslušati OVDJE.

  – (Jedna od nasilnih devojčica) tukla ju je više puta. Razloga nema. Razlog je zato što je prosto eto tako ne voli, to je pod jedan. Pod dva, ona je meni rekla da je nju (žrtvu) prvi put tukla zato što joj je muvala dečka, a drugi put mi je rekla da ju je tukla jer je širila neke gole slike drugih likuša koje nisu njene i pričala da su njene. Ali razlog je što je ne voli – kazala je djevojčica sa live-a.

  Kako je za Telegraf.rs još prvog dana potvrđeno, žrtva i jedna od nasilnica idu u isto odjeljenje u Barajevu, dok druga nasilnica pohađa srednju školu na Zvezdari.

  –  (Djevojčica koja ide u školu na Zvezdari) se cimala do Barajeva da bi nju tukla. Jedna (žrtvina) drugarica je bila sa (žrtvom), ali nije htela da je brani. A (žrtva) nije mogla da se brani, jer su one bile mnogo jače. Da se branila, još jače bi je udarale – kaže djevojčica sa live-a.

 • Kako kažu, žrtva je sada dobro.

  – Direktor škole je rekao da će (jedna od nasilnica) najvjerovatnije biti izbačena iz škole. Pitala sam (drugu nasilnicu), rekla je da dva mjeseca neće ići u školu. Kada joj istekne ta kazna, preseliće se kod oca u Italiju i tamo će završiti vanredno – tvrdi djevojčica koja je snimala uživo.

  Veći deo nasilja koje se dogodilo u utorak nije zabilježen kamerom, dodala je ona, dok je neke trenutke navodno zabilježila sigurnosna kamera škole. Snimak nasilja je bio postavljen na YouTube, a tako je i došao do policije, tvrde one.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Aleksandra Mitrović❤ (@podrskaaa.aleksandra) on

  Ono što naročito zabrinjava u ovom live-u je koliko je ovoj djeci (ne samo djevojčicama koje su vodile live, već i onoj koja su ostavaljala komentare) prirodno i lako da se časte psovkama dok usred noći koriste jedan strašan događaj kako bi postala makar i na minut popularna.

  Umjesto da se zapitaju šta to sa sistemom vrijednosti u kome odrastaju nije u redu i da se oni prvi pobune protiv njega, djeca se okreću Instagramu i lažnom svijetu društvenih mreža, dok se njihov stvarni svijet raspada u nasilju, ponižavanju i međusobnom pljuvanju.

  Grupa za širenje mržnje

  Na Instagramu je istovremeno otvorena grupa na kojoj su objavljena puna imena i prezimena nasilnih devojčica, kao i njihove fotografije. Na grupi se djevojčice od 14 i 15 godina nazivaju “ku*vetinama”, a komentari koji se ostavljaju ispod slika ovih maloljetnica gnusni su koliko i njihov čin.

 • – Maloumni bolid.

  – Al je ružna u pi*ku materinu.

  – Ku*vetina raspala.

  – Naku*čena gaserka, a glupa k’o tuka, može samo da ku*va bude u životu – procjenjuje neko ko je u stanju da za drugu osobu napiše nešto ovako užasno.

  Koliko daleko su otišla djeca na Instagramu, koliko su spremna tek da odu i da li se na ovaj način problem još više produbljuje? Ko su zapravo naša djeca, da li dovoljno razgovaramo sa njima i šta trenutno rade? (Telegraf.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje