Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčica iz Dječijeg sela u Srbiji: “Tukli su me, šutirali i davili“

Preuzmite sliku

Maloljetna J. Š. (14), štićenica Dječijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ koja je četvrtak popodne pronađena u Beogradu nakon što je njen nestanak prijavljen 30. maja, požalila se na vršnjačko nasilje i to navela kao razlog odlaska u prijavi koja je podnesena policiji u Beogradu.

Djevojčica je, kako saznaje Nova.rs, zajedno sa A. M, M. D. i S. T. otišla iz Dječijeg sela u Sremskoj Kamenici, u kojem je bila pet mjeseci. Autobusom su otišli u Bujanovac, gdje su boravili u hotelu, sve do dana kada su pronađeni.

„Kada sam vidjela na vijestima da je prijavljen moj nestanak, odlučili smo da se vratimo, pa smo kupili autobuske karte do Beograda. Ja sam u nekom momentu zaspala, a kada sam se probudila u Nišu, nisam vidjela A. i S, tako da nisam vidjela kada su oni izašli iz autobusa. Po dolasku u Beograd sam zamolila neku ženu da mi da telefon i pozvala sam oca koji je došao do mene“, ispričala je djevojčica u policijskoj stanici.

Sa ocem je otišla da se javi u najbližu policijsku stanicu i da objasni razlog svog bjekstva. Djevojčica je ispričala da duže vrijeme u kontinuitetu trpi fizičko i psihičko nasilje u Dječijem selu, koje je detaljno opisala policajcima.

„Najprije S. počne da me vrijeđa, da mi govori da sam k***a, da vrijeđa mamu i familiju, a zatim se uključe i ostala djeca koja me vrijeđaju. Djevojčica koja živi sa mnom u kući me je i fizički maltretirala, hvatala me je za vrat i gušila i to više puta, tjerajući me da ispunim sve obaveze u kući koje se tiču sređivanja. Iz istog razloga me je šamarala i šutirala, a to su činila i ostala djeca iz nepoznatog razloga“, ispričala je djevojčica, navodeći imena i prezimena djece čije napade trpi. Kako je pojasnila, ona djevojčicama nikada nije uzvraćala.

„Djevojčicama nisam vraćala udarce, ali dječacima nekada jesam. Ove slučajeve nasilja sam više puta prijavljivala vaspitačima i njegovateljicama, ali one nisu reagovale, čak bih ja na kraju ispadala kriva jer, po njihovim riječima, sama izazivam takvo ponašanje”, kaže ona.

Opisala je i šta je prethodilo danu u kom je odlučila da pobjegne iz Dječijeg sela.

„Nisam željela da popijem svoju terapiju koju dobijam, ali mi je djevojčica rekla da moram to da uradim ili će mi razbiti glavu o lavabo“, ispričala je djevojčica. Kako je navela, ona tu terapiju ne želi da pije, jer je zbog nje agresivna.

Redakcija lista „Nova“ kontaktirala je Dječije selo nakon saznanja o krivičnoj prijavi o njenim detaljima, gdje uvjeravaju da će ispitati sve navode o nasilju.

Podsjećanja radi, policiji je prijavljeno da je četvoro djece iz Dječijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ nestalo, zbog čega je za njima bila raspisana potraga. Sva djeca su pronađena živa i zdrava i vraćeni su u Dječije selo. (nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje