Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dječak (9) preminuo jer su ga ljekari hitne danima vraćali kući: Mali Gabriel preminuo u najgorim mukama od sepse

Preuzmite sliku

Dječak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. decembra jer je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je doktorica u petak propisala antibiotik. Međutim, kako se dječakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedelju popodne odveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovno doveo na Hitnu jer je dečaku bilo loše, a Hitna ga je ponovno poslala kući i rekla ocu neka odu u ponedeljak kod svog pedijatra.

Međutim to jutro njegova doktorica dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni pa je otac dječaka odveo kod drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, ali im je medicinska sestra poručila da je prevelika gužva i da ne može da ga primi. Dječaka je primila treća dktorica zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, kada je dječak već bio u jako teškom stanju.

“Kad je dečak došao u ordinaciju odmah sam vidjela da je dijete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Djete je jedva disalo, teturao je, nije mogao da održava ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnoj strani pluća nije se uopće čulo. Nije mogao da govori. Nije mogao da otvori usta, grlo mu je bilo upaljeno i crveno, posumnjala sam odmah da se zbog upale razvija sepsa. Problem je što u Domu zdravlja ne možemo da uradimo brzu pretragu krv. Ocu sam rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je ispod nas, da se započne reanimacija i da ga što prije preveze u KBC Split jer je svaka minuta bitna. Sa Hitne je poslije sat i 20 minuta djete odveo helikopter u Split, ali bilo je kasno.

Jako mi je žao i kao ljekar ne mogu da se pomirim s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedjelje do ponedjeljka vodio kod 4 ljekara, dva puta na Hitnu u nedelju, pa u ponedeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da je dijete na kraju preminulo. Ni jednom mu za to vrijeme nisu vađeni laboratorijski nalazi.

Imao je grip koji obara leukocite i onda tu nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je strašno”, ispričala je dr. Kaleb za Index.hr. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,