Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djeca s broda se bore za život: Otkazali su im vitalni organi, na respiratoru su

Preuzmite sliku

Kako je saopštila splitsko-dalmatinska policija, na brodu je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene u splitsku bolnicu, među kojima i dvoje djece

Kao što smo već ranije pisali, danas je na brodu kod Hvara preminuo strani državljanin.

Djeca hitno prevezena helikopterom u splitsku bolnicu

Dalmacija Danas javlja da se radi o Italijanima. Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još dvije osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel za zarazne bolesti splitske bolnice. Još jedna osoba osjećala je tegobe.

“Danas oko 10:10 sati zaprimljena je informacija da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene na pružanje liječničke pomoći u splitsku bolnicu. Izviješteno ŽDO, zamjenik izlazi na mjesto događaja i obavit će se uviđaj”, saopštila je policija.

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić izjavila je u utorak kako su dvoje djece zaprimljene u splitskom Kliničkom bolničkom centru na Firulama sa zdravstvenim poteškoćama izazvanim na Hvaru, životno ugroženi.

Dr. Polić: Dvoje djece životno ugroženo

“Djeca su u jako teškom stanju, životno su ugrožena, na respiratoru su oboje,” rekla je Polić novinarima.

Istakla je kako kod to dvoje djece postoje “multiorganska zatajenja,” te je potvrdila da su oboje djece italijanski državljani – petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica.

“Poduzimamo sve mjere intenzivnog liječenja i sve nadomjesne terapeutske postupke kako bismo im pomogli,” kazala je.

Pojasnila je i kako su zdravstveni problemi primarno počeli s neurološkim simptomima, no sada su se, kaže, razvili multiorganski simptomi.

“Svi vitalni organi su zatajili”, istaknula je dr. Polić dodajući kako je trenutno teško govoriti o uzroku jer se ne znaju detalji onoga što je prethodilo i dovelo do ovakvog zdravstvenog stanja.

“O čemu se radi znat ćemo nakon detaljne dijagnostičke obrade,” kazala je.

Naglasila je i kako medicinsko osoblje splitskog KBC nastoji pomoći djeci svim metodama i postupcima koji su medicini na raspolaganju, prenosi Index.

“Mi se i dalje borimo za njihov život i nastavit ćemo se boriti, ” poručila je.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je kako su zdravstvene poteškoće te dvoje djece “jedan od najtežih slučajeva” u njezinoj medicinskoj karijeri.

Kazala je i kako je trenutno teško davati prognoze u ishod liječenja.

Dr. Ledina dijelom isključuje hranu kao uzrok 

Dežurni ljekar u splitskom  kliničkom bolničkom centru Dragan Ledina je kao moguć uzrok zdravstvenih poremećaj pacijenata zaprimljenih s  Hvara spomenuo i plin rekao da se “dijelom može isključiti” hrana kao uzrok.

“Ako isključimo unos preko usta, moramo razmatrati  respiratorni trakt, znači plinovi”, kazao je dodavši ipak kako mu je trenutno teško dati konačno mišljenje.

Na brodu kod Hvara u utorak je umro muškarac, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje djece i dvoje odraslih hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC. Mediji neslužbeno navode da bi se moglo raditi o trovanju školjkama. Hospitalizovani kao i preminuli muškarac su italijanski turisti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,