Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Đačka zadruga iz Topole primjer svim mladima u regionu

Glavno oruđe im je šporet – bubnjara na kojem peku papriku i spremaju zimnicu, a tu je i mašinica za tjestenine.

Tegle su dobili kao donaciju od privatnog preduzeća iz Topole, a voće i povrće na poklon od lokalnih proizvođača. Recepte su donijeli od djedova i nena, dok sve ostalo rade sami.

Učenici srednje škole “Kralj Petar Prvi” iz Topole prvi put u historiji ove institucije, ali i među prvima u obrazovnom sistemu Srbije, imaju mogućnost da budu zadrugari, odnosno da u okviru đačke zadruge proizvode hranu, piće i suvenire i da ih prodaju na tržištu. Ima u Srbiji još ovakvih zadruga, ali nisu sve aktivne.

Ideja se rodila prošle godine, a đaci su svojih ruku djela prvi put nedavno prikazali publici na 56. “Oplenačkoj berbi”, tradicionalnoj manifestaciji koja se svake godine u oktobru održava u Topoli.

Učenička zadruga „Oplenačka vizija 2019“ registrovana je u Agenciji za privredne registre, ima svoja pravila i statut, predstavnike i šifru djelatnosti. Pošto se zadruga nalazi u Topoli, u vinogradarskom kraju Srbije, pretežna djelatnost učenika i njihovih profesora je gajenje grožđa. Osim toga, oni, između ostalog, mogu da uzgajaju i krave, ovce, da prerađuju i konzerviraju voće i povrće, da mašinski obrađuju metal, da se bave programiranjem, organizovanjem sastanaka ili umjetničkim obrazovanjem.

 • Prema riječima direktora Miloša Petkovića, aktivnosti su počele od prerade voća i povrća i to u najljepšem trenutku za to, u jesen. Uz pomoć topolskih privrednika prikupljen je početni kapital od 70.000 dinara (oko 1170 KM) i djeca su počela da rade.

  – Prvo smo kupili šporet i šerpu, a zatim i ostale potrepštine kako bi učenici nesmetano mogli da pripreme zimnicu. Sve se pasterizuje na tradicionalan, starinski način – uz pomoć šerpe i vode, bez stabilizatora. Profesori su takođe aktivni, bez obzira na zvanje i predmet koji predaju.

  – Mi smo mješovita škola, imamo tri područja rada: gimnaziju, poljoprivredu, proizvodnju i preradu hrane i mašinstvo i obradu metala, pa su samim tim članovi zadruge učenici raznih obrazovnih profila. Trenutno imamo oko pedesetak aktivnih. Sve se bilježi, učenici imaju uvid u stanje na bankovnom računu, u ulaz i izlaz, a nedavno su petoro svojih drugara iščlanili jer nisu bili aktivni – priča direktor Petković, koji je formalno upisan kao direktor zadruge, dok su za organizaciju učenika zaduženi maturanti Jovan Nikolić i Jovana Jovanović.

 • Đaci su sve proizvode pravili poslije časova ili u toku praktične nastave. Na njihovom meniju su: ajvar, kiseli krastavčići, turšija, karfiol, slatko od dunja sa orasima, kompot od jabuka…

  Troje profesora su mentori u tri sekcije: za hranu, za piće i za suvenire.

  Kaže da su u zadruzi najaktivniji trećaci i četvrtaci, i da je, iako u maju 2020. godine završavaju svoje školovanje ovde, maturantima dodatna motivacija to što su osnivači ove zadruge i što će i ta informacija biti zapisana u njihovim biografijama jednog dana. (pricesadusom.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,