Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dirljivo: Stradalog planinara na Velebitu pas grijao tijelom i čuvao 13 sati

Preuzmite sliku

Oduvijek su psi važili za čovjekove najbolje prijatelje, a to je dokazao sinoć i pas North na Vaganskom vrhu, navećem vrhu planine Velebit u Hrvatskoj gdje je mladi planinar njegov vlasnik, zajedno s njim skliznuo niz padinu. Northu ništa nije bilo, ali se planinar povrijedio i ležao na snijegu, a dok nisu stigli spasioci pas je svojim tijelom grijao vlasnika.

Kako su objavili na Facebook stranici iz Hrvatske službe spašavanja (HGSS) koji su spašavali ovu ekipu, North se sklupčao oko planinara i grijao ga svojim tijelom.

“Odanost nije prestala ni dolaskom spasilaca, bio je jedan od nas čuvajući svoga čovjeka 13 sati. Iz ovoga primjera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima”, napisali su iz HGSS-a.

Iako su spasioci na vrijeme stigli, ova akcija spašavanja pretvorila se u jednu od najtežih s kojima su se susretali.

Naime, spasioci su se borili gotovo 13 sati da unesrećenog muškarca spuste sa planine jer su akciju dodatno otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla.

Stradali planinar je na Velebit krenuo sa psom Northom. Spletom nesretnih okolnosti jučer popodne pas i vlasnik zajedno su otklizali niz padinu.

Unesrećeni muškarac je predan timu hitne medicinske pomoći jutros u 07:55 sati. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,