Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dirljiva fotografija iz Hrvatske: Prvačić s autizmom ostao sam pred školom u suzama

Fotografija uplakanog prvašića s autizmom koji sjedi ispred škole prvog dana nastave izazvala je žustre reakcije hrvatskih korisnika na društvenim mrežama.

Otac iz Slavonije na Facebooku je objavio fotografiju svog sina koji se rasplakao nakon što su mu jutros rekli da neće dobiti pomoćnika u nastavi.

“Škola za budućnost… Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema…”, započeo je svoj status ovaj otac.

Tvrdi da im ovu neugodnu vijest niko ranije nije rekao, iako su bili u školi, prenosi Jutarnji.

– Nema pomoćnika, na obuci je. I da, jedan pomoćnik na troje djece. Troje djece!? Stvarno krasno. Hvala vam na ‘prekrasnom’ prvom danu škole, završio je razočarani otac.

Problem na koji se upozoravalo

Na ovaj problem upozoravali su posljednjih dana iz udruženja roditelja Oko.

“Obavještavamo roditelje djece s teškoćama koja pohađaju centre za odgoj i obrazovanje u RH da njihova djeca neće u ponedjeljak ući u svoju školsku ustanovu s pomoćnicima jer Ministarstvo obrazovanja nije na vrijeme objavilo rezultate konkursa. Tako su i ove godine naša djeca zakinuta za miran početak školske godine. Također molimo kandidate za mjesto pomoćnika u nastavi da imaju strpljenje, nadamo se pozitivnom odgovoru ministarstva do kraja septembra”, napisali su na Facebook stranici udruženja roditelja Oko.

Oko 700 učenika srednjoškolskog uzrasta, u najboljem slučaju, prema predsjednici Udruženja Nadi Bjelčić, mjesec dana će školu pohađati bez prijeko potrebnog asistenta.

– Konkretno je riječ o učenicima Centara za odgoj i obrazovanje, ili kako se to naziva specijalnim školama koje pohađaju djeca s motoričkim i zdravstvenim poteškoćama – pojašnjava Bjelčić.

Odgovornim smatra Ministarstvo obrazovanja, za koje kaže da je imalo dovoljno vremena da sve bude riješeno do početka školske godine.

– Sva papirologija za djecu je prikupljena još u maju, ali konkurs je otvoren tek sredinom jula, i to zbog prepucavanja između Ministarstva nauke i Ministarstva demografije. Naravno, ceh plaćaju djeca i roditelji – kaže Bjelčić i dodaje kako djeca prolaze pregled kod specijalista, zatim kod školske medicine i na kraju u školi. Nakon ta tri potpisa da im treba pomoćnik, sada po novome i dva povjerenstva Ministarstva pregledavaju i odobravaju.

– Ono što nas dodatno brine jest činjenica da smo odavno poslali popis pomoćnika u nastavi. Kako rješenja još nema, pomoćnici će početi prihvatati druge poslove, tako da na kraju, kada i dobijemo odobrenje, nećemo imati adekvatne osobe za pomoć u nastavi – kaže Bjelčić.

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja potvrdili su kako će dio djece na nastavu bez pomoćnika, no kažu kako je razlog tome činjenica da nikad nije bilo više zahtjeva. Za konkretan slučaj, i navode Udruženja roditelja Oko, nisu dali odgovor, tako da još nije poznato kada će zahtjevi biti riješeni, ali tvrde da će biti žurno jer se radi ‘čak i preko vikenda’.

 Pravobraniteljica za djecu o pomoćnicima u nastavi

Danas se oglasila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je uputila preporuku Ministarstvu nauke i obrazovanja da se započeti proces odlučivanja o ukidanju podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju odgodi za sljedeću školsku godinu.

“Iz prijava roditelja i medijskih napisa pravobraniteljica je saznala da je određenom broju učenika s teškoćama razvoju, koji su u prošloj školskoj godini imali pomoćnika u nastavi, to pravo ukinuto pred sam početak nove školske godine. Osim toga, neki učenici ni sedmicu dana prije početka nastave još nisu znali u koji će razred ići, hoće li imati pomoćnika u nastavi, odnosno, na koji će im način škola pružati potrebnu podršku ako ostanu bez pomoćnika”, saopćeno je iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Ta se odluka ne tiče samo djece i njihovih porodica, već i odgojno-obrazovnih ustanova koje trebaju organizovati nastavni proces i pripremiti školsko okruženje za djecu s teškoćama u razvoju, stoga njezino donošenje u zadnji čas i bez dovoljno vremena za prilagodbu, stvara osjećaj neizvjesnosti i nesigurnosti kod svih, upozorava Pirnat Dragičević.

Ne ulazeći u autonomiju Ministarstva znanosti i obrazovanja u donošenju odluke o ukidanju pomoćnika u nastavi i ne dovodeći u pitanje potrebu periodičnog procjenjivanja vrste i intenziteta podrške za učenike s teškoćama u razvoju, pravobraniteljica izričito upozorava da je donošenje odluke o ukidanju podrške pomoćnika u nastavi netom pred početak školske godine neprimjereni postupak.

“Takvo postupanje može kod djeteta izazvati strah, nemir i nelagodu te negativno djelovati na povratak djece u školske klupe, odnosno na prvi susret djeteta sa školom”, ocijenila je Pirnat Dragičević.

‘Smjene odgovornih zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi’

Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” zatražila je u ponedjeljak smjene odgovornih zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi ove školske godine, bez kojih će u školu krenuti više od 180 djece s teškoćama u razvoju.

Inicijativa u saopćenju navodi da su razlog tome što su i ove školske godine mnoga djeca s teškoćama u razvoju krenula u školske klupe puna neizvjesnosti brojni problemi koje Ministarstvo nauke i obrazovanja nije riješilo tokom protekle školske godine.

Podsjećaju da od početka insistiraju na uvođenju inkluzivnog odgoja i obrazovanja te su smatrali da će donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi biti donesen pravni okvir koji će omogućiti sustavno rješavanje te problematike.

“Na žalost, ministarstvo je objavilo pravilnik bez uvažavanja javne rasprave, koji je u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama”, navodi inicijativa dodajući da su oni na vrijeme reagovali i na nekoliko sastanaka u ministarstvu dobili čvrsta uvjeravanja da će sve biti riješeno do početka nove školske godine.

Kažu da su reagovali i u julu kada su dobili informacije o mnoštvu djece koja bi trebala ostati bez pomoćnika, a skoro ništa od onoga na što su upozoravali nije uvaženo i provedeno.

“Tako će preko 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika, u školu krenuti bez njih”, upozorava inicijativa.

Poručuju da je još gora situacija u sistemu obrazovanja koji je pod Ministarstvom za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku jer će zbog kašnjenja natječaja stotine djece (prema nekim procjenama više od 600) krenuti u školu ili ostati kod kuće zato što ministarstvo nije na vrijeme provelo konkurs za udruženja.

“Stoga smatramo da je došlo vrijeme da odgovorne osobe koje su propustile napraviti svoj posao podnesu ostavke ili budu smijenjene jer smatramo da je nedopustivo da zbog lošeg rada dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju”, poručuje građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,