Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Direktor u Hrvatskoj radnicima posudio novac da vrate kredite

Preuzmite sliku

Direktor međimurske firme Tehnix odlučio je svojim radnicima posuditi novac kako bi vratili dugove bankama i riješili se blokada računa.

Uvjeren je da će tako spriječiti neke da krenu za poslom u inostranstvo kako bi vratili dugove, piše eMedjimurje.

U tvornici trenutno radi tridesetak ljudi, a do kraja godine bit će ih stotinjak. Jedan od načina kako radnici mogu zaraditi više je rad duže od osam sati dnevno.

– Radnicima smo pozajmicama pomogli da vrate dugove bankama i riješe se blokada računa. To nas je stajalo oko 250.000 kuna (66.150 KM). U Njemačkoj nečeg takvog nema. Osim toga, radnicima je ovdje porodica, tu su im prijatelji, igraju nogomet nedjeljom i sigurno im je ljepše nego u inostranstvu – ističe Đuro Horvat, direktor firme Tehnix, koja je u Donjem Kraljevcu u Međimurskoj županiji sagradila novu tvornicu, površine 10.000 kvadratnih metara.

Prema Horvatovoj izjavi, prosjek plaće u Tehnixu je 1.200 eura, a najmanja plaća u toj novoj ekotvornici bit će hiljadu eura.

-Imamo dvadesetak povratnika iz inostranstva koji su radili u Njemačkoj i drugim zemljama pa su se vratili kući – kazao je Horvat i naveo da nedostatak radnika u Hrvatskoj vide kao izazov.

Inače, cijela je investicija predviđena na 100 miliona kuna (oko 26,5 miliona KM), no s opremom i drugim troškovima iznosit će oko 150 miliona (39,7 miliona KM). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,