Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Demonstranti u Beogradu: Vučiću, predstavi narodu plan za Kosovo

Preuzmite sliku

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” zatražili su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da građanima predstavi plan za Kosovo, navodeći da su oni adresa kojoj treba da se obrati a ne Brisel, Washington, Moskva ili Priština.

Oni su u saopćenju optužili Vučića da je politikom koju vodi, država Srbija povučena s Kosova.

– Osam godina je prošlo, otkako si obećao da ćeš, kad dođeš na vlast, poništiti sve što je bilo ko u vezi s Kosovom dogovarao. Sedam godina je prošlo otkako si došao na vlast, a šest otkako si sam dogovorio i nametnuo Briselski sporazum. Dok slaviš pobjede od pet nula, tvoje fabrike laži pokušavaju nas uvjeriti da je slika pobjednika lik srpskog sudije koji se zaklinje na ustavu države Kosovo. I carinika u kosovskoj uniformi – stoji u saopćenju.

Organizatori protesta su optužili predsjednika Srbije i da je instalirao svoje kriminalce da gospodare ničijom teritorijom nakon što je kako se navodi, povukao srpske institucije sa sjevera Kosova.

– Aleksandre Vučiću, od tvojih epskih podviga i pobjeda, od tvojih predstava da ne spavaš i ne jedeš, došli smo do toga da nam kažeš da nemamo ni metar srpske zemlje na Kosovu. Da nam kažeš da nema Srba na Kosovu. Zašto lažeš Aleksandre Vučiću? Ima Srba na Kosovu, a ima i srpske zemlje. Zašto nam carine od sto posto uvodi Vlada u kojoj sjede tri tvoja ministra? Zašto su oni i dalje ministri – upitali su organizatori protesta.

Oni su upitali Vučića i zašto se stavovi naše zemlje zauzimaju na privatnim ručkovima sa Hašimom Tačijem u New Yorku, a ne u Skupštini Srbije.

– Kosovo nije tvoje Aleksandre Vučiću, nije nepokretnost u tvom ličnom vlasništvu. Ono je naše. Stvar je svih nas. Kako je moguće da nas vrijeđaš i kažeš nam da nismo spremni da čujemo plan o onome što je naše? Prije pet godina si rekao da imaš plan. Gdje je plan, Aleksandre Vučiću? Sa kim pregovaraš? Kako to da Hašim Tači u Skupštini Kosova debatira o pregovorima i planovima, a ti bježiš od razgovora sa svojim narodom – upitali su organizatori protesta “Jedan od pet miliona”.

Oni su podsjetili da je predsjednik Srbije dao zakletvu nad Miroslavljevim jevanđeljem u Skupštini Srbije da će štititi Ustav i Kosovo kao dio Srbije, a da danas kako su naveli, priča o razgraničenju.

– Da li svaka tvoja zakletva ima težinu one date Vojislavu Šešelju i Srpskoj radikalnoj stranci u crkvi Svetog Marka? Zahtijevamo da prestaneš da se ponašaš kao vlasnik ove zemlje, i da građanima Srbije predstaviš plan za Kosovo. Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Washington. Ne Moskva. Ne Priština. S nama pričaš o tome. Ako plan nemaš, izađi pred javnost i to saopći – navodi se u saopćenju. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje