Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danas izricanje presude Naseru Keljmendiju za organizovani kriminal i ubistvo Ramiza Delalića

Naseru Keljmendiju, optuženom za teško ubistvo i trgovinu, preprodaju i nabavku velikih količina narkotika, danas će u prištinskom sudu biti izrečena presuda, potvrdio je za Oslobođenje Keljmendijev advokat Besnik Berisha, navodeći u kratkom razgovoru za naš list da je juče pred sudom data završna reč Keljmendijeve odbrane.

Droga i oružje
Keljmendi presudu dočekuje sa slobode, budući da ga je Osnovni sud u Prištini potkraj juna prošle godine pustio da se brani sa slobode pod uslovom da se odaziva na svako ročište. Kako tada izjavljuje njegov advokat, “Specijalno tužilaštvo EULEX-a izgubilo je bitku u vezi s merom pritvora” za njegovog klijenta. Zapravo, misli na to što je tokom prošle godine Keljmendi nekoliko puta puštan iz pritvora i vraćan u zatvor po optužnici Specijalnog tužilaštva koje ga tereti za organizovani kriminal, teško ubistvo i kupovinu, posedovanje, rasturanje i neovlašćenu prodaju raznih vrsta narkotika.

Suđenje Keljmendiju počelo je 2015. godine, kada je izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice. Po njegovom mišljenju, “proces je montiran u Bosni i Hercegovini”.

Ovaj državljanin Srbije, odnosno Kosova i Bosne i Hercegovine, bio je uhapšen maja 2013. u Prištini po Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisala BiH zbog organizovanog kriminala. Albanske vlasti su odbile da ga izruče BiH, pozivajući se na zakon kojim je zabranjeno izručivanje građana državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Postupak protiv Keljmendija je preuzeo EULEX i suđenje mu je počelo 16. januara 2015. Iz Sarajeva je 2012, neposredno uoči policijske akcije Lutka, prebegao u Crnu Goru, gde je, inače, često boravio, a potom i na Kosovo, odakle mu se gubio svaki trag do hapšenja.

Optužnica koju zastupa specijalni tužilac EULEX-a Endrju Hjuz tereti Keljmendija kao vođu organizovane kriminalne grupe za ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007, koji je bio označen kao vođa podzemlja u glavnom gradu BiH. Keljmendi je optužen i da je rukovodio organizovanom kriminalnom grupom koja je proizvodila, dopremala i rasturala drogu iz Turske po evropskim državama. Optužnica ga tereti za posedovanje 100 kilograma heroina, 150 tableta za izradu sintetičkih droga i oko 2,5 tona prečišćene sirćetne kiseline namenjene za proizvodnju narkotika.

Pre hapšenja, protiv Keljmendija su u više država od kraja devedesetih godina vođene istrage zbog organizovanog kriminala. On je navodno i jedan od vođa kosovske mafije koji je klasičan kriminalni dosje imao još u mladosti.

Krajem 2001. Keljmendi je, prema podacima nekoliko službi, organizovao oružani napad na kancelariju UNMIK-a u Domu kulture u Peći, u nameri da uništi dokazni materijal o svojoj kriminalnoj delatnosti. Od 2003. je pod istragom Interpola i zbog bombaškog napada, kao i preprodaje deviza, šverca cigareta i nedozvoljene trgovine. Početkom 2002. beži u Sarajevo, sklanjajući se od dugogodišnjeg saradnika Ekrema Luke, sa kojim, prema podacima Interpola, dolazi u sukob.

Glavni finansijer
Keljmendi je, prema operativnim podacima srbijanske Bezbednosno-informativne agencije (BIA Srbija) pre toga radio za Metohijski klan koji je predvodio Ramuš Haradinaj. Bio je tokom devedesetih jedan od glavnih finansijera OVK-a. Sa ovom grupom držao je monopol nad prometom droge, oružja, belog roblja i duvana na teritoriji Peći.

“Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa opijata, naročito kokaina i heroina, koji u Peć stižu autobusima iz Istanbula i, nešto manje, iz Albanije, a zatim se preko Peći i Rožaja dopremaju u Novi Pazar pa odatle u zemlje zapadne Evrope”, piše u jednom od izveštaja srbijanske BIA.

Keljmendi i u BiH pravi kriminalnu mrežu, a prema podacima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Keljmendijeva organizacija proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje