Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Danas izbori u Srbiji i Mađarskoj, otvorena biračka mjesta

Preuzmite sliku

U Srbiji su jutros otvorena birališta za predsjedničke izbore, vanredne parlamentarne i izbore za skupštinu Beograda i još 13 gradova i općina. Pravo glasa ima 6.502.307 građana.

Osam je kandidata za predsjendika, i to aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke, zatim Miša Vacić, kandidat grupe gradjana Srpski patriota – Miša Vacić, Biljana Stojković , kandidatkinja koalicije Moramo, Branka Stamenković, ispred liste Suverenisti, Zdravko Ponoš koji je kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, te kandidat pokreta Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, kandidat Patriotskog bloka za obnovu Kraljevine Srbije Boško Obradović te kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović.

Na biralište je nešto prije osam sati izašao Vučić. Došao je sam.

Prve preliminarne rezultate RIK će saopćiti 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta, u ponedeljak, 4. aprila, do 20 sati.

I u Mađarskoj se održavaju parlamentarni izbori na kojima će partija premijera Viktora Orbana, Fides, koja je na vlasti od 2010. godine, pokušati da pobijedi četvrti put zaredom.

Posljednje ankete javnog mnjijenja su pokazale da Fides ima podršku 50 posto birača, a ujedinjena opozicija šest procenata manje.

U završnom obraćanju biračima, Orban je rekao da u vrijeme ovako velike krize nije vrijeme za eksperimentisanje sa novim ljudima, koje je optužio da će uvesti zemlju u rat.

Jedini protivik Fidesu je udružena opozicija, na čijem čelu je Peter Marki Zaj, koji je ocijenio da se vodi borba između Davida i Golijata, jer vladajuća partija ima neograničena finansijska sredstva, propagandnu mašineriju i “armiju plaćenih trolova”.

– Nikada, međutim, ne zaboravite da je David pobedio Golijata i da poslije 12 godina pranja mozgova sutra imamo priliku da konačno smijenimo Orbana i promijenimo njegov sistem – poručio je Marki Zaj. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,