Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dačić: Podjela Kosova je jedino moguće i brzo rješenje

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je podjela Kosova i Metohije jedino moguće i brzo rješenje, ali da treba vidjeti i sve moguće opcije.

“O podjeli govorim desetak, 15 godina i mislim da je to jedino moguće i brzo rješenje. Ipak, to nije jedino rješenje, treba vidjeti sve moguće opcije. Za Zapad je jedina opcija priznavanje nezavisnosti Kosova”, rekao je Dačić za Televiziju “Prva”.

Prema njegovom mišljenju, manjak je sprovodivih rješenja, kao i manjak prijedloga.

“Bilo bi dobro da svako iznese svoje prijedloge, a ne da se ide sa nacionalističkim stavovima koji nisu prihvatljivi ni za jednu stranu”, naveo je Dačić.

Komentarišući navode ministra vanjskih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da se odgovori na pitanja o ubistvu predsjednika Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu, Dačić je rekao da je to direktna optužba da je Beograd kriv za ubistvo Ivanovića.

“Ivanovića su u pritvor stavili kosovski Albanci i ja sam govorio protiv takve odluke u UN-u. Priština vodi istragu, a zašto nema odgovora, to je pitanje za kosovske organe, ali i za EU, jer je tražila da bezbjednosne službe budu integrisane u kosovske službe”, istakao je Dačić.

On je rekao da je cilj situacije u vezi sa izgradnjom puta u blizini Manastira Visoki Dečani to da taj manastir bude doveden u stanje izolacije, što može da dovede i do rušenja.

Odgovarajući na pitanje da li je možda kasno da Srbija angažuje lobističke grupe da bi poboljšala svoju poziciju po pitanju Kosova i Metohije, Dačić je istakao da nije kasno, jer se traga za trajnim rješenjem kosovskog pitanja.

“Mi nismo bili bez lobiranja, ranije smo tri puta davali pare, ali su efekti izostali. Ovdje je riječ o tome da nemamo šanse da promijenimo poziciju State Departmenta, ali imamo šanse da radimo sa novom američkom administracijom”, rekao je Dačić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,